Száz kilogrammos aranyérmet loptak Berlinben

Big Maple Leaf érem
Picture taken on December 8, 2010 shows the gold coin "Big Maple Leaf" on display at Berlin's Bode Museum. Thieves stole the gold coin with a face value of $1 million and weighing 100 kilograms (220 pounds) from Berlin's Bode Museum on March 27, 2017. / AFP PHOTO / dpa / Marcel Mettelsiefen / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A berlini rendőrség letartóztatta azt a négy embert, aki egy 100 kilogrammos, több mint 3,7 millió eurót, az az 1,1 milliár forintot érő kanadait aranyérmet loptak el márciusban a berlini Bode Múzeumból.
Vágólapra másolva!

Több száz berlini rendőr 13 lakást és egy ékszerüzletet is átfésült Neukölln városrészben. A négy letartóztatott mellett kilenc embert őrizetbe vettek, kihallgatásuk még jelenleg is folyik - közölte délután Carsten Pfohl, a berlini rendőrség illetékese sajtótájékoztatón.

- hangsúlyozta Pfohl. Az ellopott 100 kilogrammos, kanadai aranyérem még mindig nem került elő,így a házkutatások folytatódnak.

A gyanúsítottak egy arab családi klán tagjai

A letartóztatottak valamennyien 18 és 20 év közöttiek. Az ügyészség abból indul ki, hogy a március végén elkövetett lopás elkövetői egy szervezett csoport tagjai. Valamennyi gyanúsított ugyanannak az arab családi klánnak a tagja. A kilenc őrizetbe vett között van a családfő is - tette hozzá Martina Lamb ügyész.

A tolvajok március 27-én a múzeum melletti vasúti hídról másztak be az épületbe egy ablakon keresztül. Majd az érmeteremben felmarkolták az 1,1 milliárd forint értékű zsákmányt és a rendőrök érkezése előtt elmenekültek.

"Big Maple Leaf" érem a berlini Bode Múzeumban Forrás: AFP/Marcel Mettelsiefen

Az aranyérem átmérője 53 centiméter és 3 centiméter vastag. 2007-ben készült egy kanadai pénzverdében, majd a Guiness-rekordok közé is bekerült. Különlegességét nemcsak rendkívüli mérete adja, hanem a tisztasága is, ugyanis

1000 egységnyi tömegében 999,99 egységnyi a színarany.

Az egyik oldalán II. Erzsébet brit uralkodó arcképe látható, a másik oldalán pedig három juharlevél, amely Kanada nemzeti jelképe. Mindössze öt ilyen érme készült az ottawai központú pénzverdében.