Mérgezést diagnosztizáltak a kiégett londoni toronyház túlélőjénél

London leégett toronyház
Railway tracks run in front of the charred remains of the Grenfell Tower block in Kensington, west London, on June 17, 2017, following the June 14 fire at the residential building. Angry London residents heckled Prime Minister Theresa May and stormed local authority headquarters Friday as they demanded justice for the victims of the June 14 Kensington tower block fire that left 30 people dead, with dozens more unaccounted for. Two underground train lines that service a station close to the tower have been closed, due to safety concerns surrounding the tower. / AFP PHOTO / Tolga AKMEN
Vágólapra másolva!
A Grenfell Tower egyik túlélőjét cianid mérgezéssel diagnosztizálták. A kislányt a tűz után mesterséges kómában tartották, édesanyját és testvérét is kezelték cianid mérgezéssel.
Vágólapra másolva!

Orvosi papírok bizonyítják, hogy a 12 éves Luana Gomest erősen mérgező gázok hatása miatt kezelték, amelyek a toronyház égése közben szabadultak fel.

Már korábban is beszámoltak arról, hogy három túlélőt cianid mérgezés veszélye miatt kezeltek,

de ez az első eset, hogy valóban diagnosztizálták a mérgezést.

Andreia Gomes, a kislány édesanyja héthónapos terhes volt, amikor kigyulladt a toronyház, azóta elvetélt. A tűz után a nőt és lányait mesterséges kómában tartották. A nő négy napig volt eszméletlen, Luana hat napig, húgát, Megant egy hétig tartották kómában.

Luanát az orvosi papírjai szerint füstmérgezéssel és cianid mérgezéssel diagnosztizálták.

Forrás: AFP/Tolga Akmen

Az orvosok szerint cianid belégzésekor a mérges gáznak fojtogató hatása van. Tünetei még a fejfájás, szédülés, zavartság, hányás és görcsök.

Nagy koncentrációban gyors halált is okozhat.

Johann Grundlingh klinikai toxikológus szerint, amikor valaki oxigént lélegez be, a sejtjei energiát termelnek. A cianid azonban meggátolja az oxigénből történő energiaelőállítást.

A toronyházat tavaly látták el új burkolóelemekkel. A helyi lakóközösség érdekképviseletét ellátó szervezetek azzal vádolják a kivitelezőt - a kerületi tanács ingatlankezelő cégét -, hogy igyekezett minél olcsóbb anyagokat felhasználni.

Forrás: AFP/Tolga Akmen

Andreia Gomes azt mondta, hatalmas dühöt érez a felelősök iránt. Szerinte,

ha nem az olcsó, hanem a biztonságos megoldást választják, akkor megszülhette volna a kisfiát.

Férje, Marcio Gomes vezette ki a családot az égő épületből. Azt mondták, embereken kellett keresztüllépniük. A férfi is füstmérgezést kapott, de a családból egyedül ő maradt eszméleténél.

Egyelőre nem tudni pontosan, mi juttatott cianidot a levegőbe, de szakértők szerint lehetséges, hogy a külső szigetelőanyag volt, amiről tudni lehet, hogy égéskor gázt termel.