A hűséges minisztereket tartja meg a katalán elnök

Horizontal
People wave flags and hold up placards during a demonstration dubbed, "Referendum is Democracy" organized by ANC (Catalan National Assembly), AMI (Association of Municipalities for Independence) and Omnium Cultural, in Barcelona on June 11, 2017 in favour of Catalonia breaking away from Spain. The president of the Catalan regional government Carles Puigdemont announced last friday that a referendum on the region's independence will be held next October 1, 2017. / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
Az autonóm regionális kormány három tanácsosa távozik. Carles Puigdemont elnök szerint mind önként döntöttek úgy, hogy elmennek, nem akarta leváltani őket.
Vágólapra másolva!

"Úgy döntöttek, hogy félreállnak" - fogalmazott Carles Puigdemont. Jordi Jané belügyi tanácsos helyét Joaquín Forn veszi át, Meritxell Ruiz oktatásügyi tanácsos posztjára Clara Ponsatít nevezik ki, és Neus Munté kormányszóvivő, az elnöki hivatalt vezető tanácsos munkáját Jordi Turull veszi át már péntek délután.

A lemondásokat és a kormányátalakítást az október 1-jére tervezett

függetlenségi népszavazás indokolja,

amely az elnök szerint új korszakot nyit Katalónia életében.

Forrás: AFP/Lluis Gene

A helyi sajtó szerint válságban van a katalán kormány, úgy vélik, az átalakítás azért kell, hogy a belső egyetértés nagyobb legyen még a tervezett népszavazás előtt.

A La Vanguardia című katalán lap úgy tudja, az elnök sorra hívatta magához a kormány tagjait, hogy

meggyőződjön elkötelezettségükről,

és hogy meddig hajlandóak elmenni Spanyolországgal szemben.

Jordi Baiget tanácsos nem leplezte kétségeit, az elnök „bizalomvesztés" miatt pedig menesztette. A népszavazást, amelynek tétje Katalónia független állammá alakulása, a katalán elnök még nem írta ki.

A spanyoloknak nem tetszik a népszavazás gondolata, szerintük az sérti az ország alkotmányát. 2014. november 9-én Katalóniában már rendeztek népszavazást a függetlenségről, de azt az alkotmánybíróság végül felfüggesztette. Az akkori katalán elnököt, Artur Mast a katalán legfelsőbb bíróság elítélte.