Ausztrália olyan kiberbiztonsági törvénymódosítást hozna, amely kötelezné az internetszolgáltatókat és a közösségi médiumokat, hogy dekódolják a titkosított üzeneteket.

Az új módosítással elsősorban a bűnözők és a szélsőségesek üzeneteihez szeretnének hozzáférni, csakhogy így minden internet felhasználót sebezhetővé tehetnek a hackerekkel szemben.

Nem engedhetjük meg, hogy az internet olyan hely legyen, ahol terroristák, gyermekmolesztálók, gyermekpornográfiával házalók, valamint kábítószer-kereskedők megbújhatnak a sötétben - mondta Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő.

A kormányfő biztosította a közösséget arról, hogy ez a tervezet nem azt a célt szolgálja, hogy bárki adatihoz titokban hozzáférhessenek. Ugyanis a szolgáltatóknak a jövőben olyan kötelezettségeik lennének, hogy csak bírói végzés esetén kötelesek kiadni az adatokat.

Igazi gondot jelent, hogy az üzenetek nagyon magas szintű titkosítása miatt a hatóságok egyre nehezebben képesek feltárni, hogy a terroristák, a kábítószer-kereskedők és a pedofilhálózatok mire készülnek- érvelt Turnbull.

A kormány elsősorban azt szeretné elérni, hogy az érintett vállalatok önkéntes alapos segítsék a biztonságot erősíteni.