Fethullah Gülen: Boszorkányüldözés folyik Törökországban

Törökország puccs Gülen Erdogan
A handout picture released by Zaman Daily shows exiled Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen at his residence on September 24, 2013 in Saylorsburg, Pennsylvania. Gulen, the exiled Muslim cleric at the heart of a bitter feud with Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, denied on January 27, 2014 allegations that he was behind a vast graft scandal roiling the government. AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/ZAMAN DAILY/SELAHATTIN SEVI" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE == / AFP PHOTO / ZAMAN DAILY / SELAHATTIN SEVI
Vágólapra másolva!
Törökországban boszorkányüldözés folyik, a tavalyi "alávaló puccskísérlet" nem szolgált másra, mint félreállítani az útból mindazokat, akik nem lojálisak Recep Tayyip Erdogan török államfőhöz - hangoztatta pénteken az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen.
Vágólapra másolva!

A török vezetés a végül sikertelen puccskísérlet kitervelésével éppen a tengerentúli hitszónokot és az általa irányított, Hizmet (Szolgálat) elnevezésű mozgalmat vádolja. Gülen támogatói több mint 100 országban mintegy 1000 iskolát működtetnek, köztük az Egyesült Államokban. Gülen mindvégig tagadta az őt ért vádat, azt vallva, hogy valójában a mostani hatalomnak, személyesen Erdogannak a koholmányáról van szó.

Fethullah Gülen Forrás: AFP/Selahattin Sevi

A hitszónok a puccskísérlet első évfordulója előtt nyilvánosságra hozott közleményében élesen elítélte a "példátlan üldözést", amelyet az ankarai hatóságok az ő hálózata ellen folytatnak. Egyebek között megállapítja: e tragédia nyomán ártatlanok tömegei esnek áldozatul, sokakat elbocsátanak állásukból, vannak, akiket letartóztatnak, bebörtönöznek, megkínoznak. "Mindez a kormány utasítására történik" - hangsúlyozza a Pennsylvaniában élő Gülen, akinek kiadatását Ankara már évek óta kéri az Egyesült Államoktól.

Újabb elbocsátások

Pénteken további több mint hétezer rendőrt, minisztériumi dolgozót és egyetemi tanárt bocsátottak el Törökországban. A tisztogatás legújabb lépéseként most országszerte összesen 2303 rendőr - köztük több vezető beosztású - veszíti el az állását, az elbocsátott egyetemi oktatók száma pedig 302. Az új rendelet értelmében 342 nyugalmazott katonatisztet megfosztanak rangjelzésétől.

250 embert meghalt

Az utóbbi egy évben a kormányzat átfogó tisztogatást hajtott végre az államapparátusban: mintegy 150 ezer tisztviselőt elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából, 50 ezer embert pedig őrizetbe vettek a hadsereg, a rendőrség, a bíróságok, az egyetemi oktatók és más szektorok soraiból azzal a gyanúval, hogy közük lehetett a puccskísérlethez, amelyben csaknem 250 ember meghalt.