Megtagadták a szolgálatot a német rendőrök, mert féltették az életüket a zavargásokban – árulta el a hamburgi rendőrfőkapitány.

Ralf Martin Meyer a Spiegel Online hírportálnak elmondta, azért nem intézkedtek órákig a tüntetőkkel szemben július 7-én este, mert több rendőr az utasítás ellenére sem volt hajlandó  behatolni negyedbe.

A házak tetejéről Molotov-koktélokat dobáltak, és acélgolyós csúzlival támadtak a tüntetők, a rendőrök ezért a különleges alakulatokat kérték. Hozzátette, attól féltek, hogy a tüntetők csapdába akarják őket csalni. 

"A kapitalizmus öl" feliratot visznek a "Határtalan szolidaritás G20 helyett" jelmondatú menet résztvevőiForrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

"Természetesen konfliktust jelent, ha a művelet vezetője azt mondja, hogy be kell hatolnunk, az egységek pedig azt válaszolják, hogy igen, de nem nekünk" – válaszolta arra a kérdésre, zendülésnek számít-e a szolgálat megtagadása. Azonban a tüntetők a rendőrökre és a lakosokra is veszélyt jelentettek,  ezért végül mégis terrorelhárító alakulatokat mozgósítottak - mondta Ralf Martin Meyer.

A rendőrök a július 8-án véget ért csúcstalálkozó után 186 embert előállítottak, 225-öt őrizetbe vettek, és 37 letartóztatási parancsot is kiadtak.

A tüntetők kifosztottak egy ABC-t a Schanze nevű kerületbenForrás: MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld

Sajtójelentések szerint nemcsak tüntetők, hanem rendőrök ellen is indultak eljárások, főleg szolgálat közben elkövetett testi sértés gyanújával.

A csúcstalálkozó biztosításában 476 rendőr sebesült meg. Sokan agyrázkódást szenvedtek, de előfordult tűzijáték okozta arcsérülés is, két helikopterpilóta pedig szemsérülést szenvedett, mert lézernyalábot irányítottak a pilótafülkére. Ezzel kapcsolatban egy német férfi ellen emberölési kísérlet gyanújával indítottak eljárást.