Az Iszlám Állam visszatérő harcosai veszélyt jelentenek a Balkánra

Vágólapra másolva!
A szerb belügyminiszter úgy véli, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetnél harcoló balkáni fegyveresek veszélyt jelenthetnek a Balkánra.
Vágólapra másolva!

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter azt mondta az egyik belgrádi lapnak, hogy Szerbiából 49-en csatlakoztak a szíriai és iraki harcokhoz az iszlám állam oldalán. Igaz, sokan meghaltak, de még mindig számos harcos van kint a harctéren. Ők viszont hatalmas veszélyt jelenthet Szerbiára.

A belügyminiszter állítja, hogy

a hazaérkező harcosok nem teszik le a fegyvert, hanem továbbra is a fegyveres erőszakban és a terrorizmus szellemében élik napjaikat.

A szerb titkosszolgálatok minden olyan szerb állampolgárról tudnak, aki csatlakozott az terrorszervezethez, hiszen ők bűncselekményt követtek el,így ha hazaérnek börtönbe zárják őket - tette hozzá.

A szerb iszlám szélsőségesek központja a délnyugat-szibériai Tutin. A legfőbb toborzóhely pedig a bosnyák Novi Pazar. Az Iszlám Állam európai központja Bécsben és néhány német városban van - tette hozzá Zoran Dragisic, a Belgrádi Egyetem biztonságpolitikai karának tanára.