A felénél tart az aratás

2017.07.17. 14:59

A gazdálkodók az őszi búza és a repce betakarításának már több mint 50 százalékával végeztek, az árpa aratása pedig a végéhez közeledik.

Nagy eltérések vannak a gabonahozamokban a betakarítás félidejénél; a termés minősége jó, de a mennyiség elmaradhat a tavalyitól - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI kérdésére.

Egy kombájn búzát arat Somberek közelében 2017. június 27-én. A betakarított búzából a Magyarok kenyere jótékonysági programnak is adományoznak. MTI Fotó: Sóki TamásForrás: MTI/Sóki Tamás

Vancsura József elmondta: az extrém időjárási körülmények jelentősen befolyásolták a termésmennyiséget; sok helyen károsította a gabonát belvíz, jég vagy aszály. Példaként említette a búzát, ahol volt hektáronként 3,1 és 9,0 tonnás hozam is. A termés minősége jó, a búza mintegy 60 százaléka étkezési minőségű lehet.

Az idei gabonatermés mennyisége nagyon eltérő a különböző területeken, de a minőség mindenütt megfelelő.Forrás: MTI/Sóki Tamás

A gazdálkodók az őszi búza és a repce betakarításának már több mint 50 százalékával végeztek, az árpa aratása pedig a végéhez közeledik. A GOSZ elnöke megjegyezte: a termés mennyisége várhatóan 10-20 százalékkal lesz kevesebb elelőző évinél. Így a korábbi előrejelzések helytállóak, de a hozamokról csak az aratás befejezése után lehet végleges adatokat mondani. Idén az aratás várhatóan augusztus 1-jére fejeződik be - mondta Vancsura József.