105 évesen halt meg a világ leghosszabb ideig praktizáló orvosa

2017.07.18. 10:05

Meghalt a 105 évesen is praktizáló japán orvos, Hinohara Sigeaki, aki az egészséges életmód és a hosszú élet „apostola" volt.

Hinohara Sigeaki a tokiói Szent Lukács Nemzetközi Kórház orvosa és igazgatója. Az egykori császárné személyi orvosaként szolgált, légzési zavarok miatt halt meg.

Japánban Hinohara számít az átfogó egészségügyi vizsgálatok és a megelőző gyógyászat egyedüli úttörőjének. Az orvos mögött 76 éves szakmai pályafutás kötődik.

Mindannyian emlékszünk arra, hogy vidám gyerekként gyakran elfelejtettünk enni vagy aludni. Úgy hiszem, ezt a szokásunkat felnőttként is megőrizhetjük - a lényeg az, hogy ne fárasszuk ki testünket túl sok szabállyal, mint amilyen az étkezési vagy a lefekvési idők aggályos betartása– mondta Hinohara.

Shigeaki HinoharaForrás: AFP/Yomiuri/Miho Takahashi

Hinohara öt éve ment hivatalosan nyugdíjba de élete hátralevő részében folyamatosan dolgozott. Ő az elsők között propagálta az egészséges életmódot a betegségek megelőzésére, megalapította az "új idősmozgalmat", amely aktív társasági életre, a kihívásokkal való szembenezésére és 10 évre előre tervezésre ösztönözte az öregeket.

Világszerte elismert kulturális személyiséggé vált. Élete alatt 75 könyvet írt, köztük 101 évesen bestsellerré vált az egyik életmódkönyve is. A japán kormány 2005-ben kulturális érdemrenddel tüntette ki.