Sok ezer töröknek lehet illegálisan kettős állampolgársága

Vágólapra másolva!
Nagyjából 28 ezer Ausztriában élő török állampolgárnak lehet illegálisan kettős állampolgársága, ezért az osztrák hatóságok megkezdték a gyanús esetek vizsgálatát- olvasható a Kurier című osztrák lapban.
Vágólapra másolva!

Az Ausztriában élő törökök legalább egyharmadának vetik vizsgálat alá kettős állampolgárságát és amennyiben kiderül, hogy illegális úton szerezte, az automatikusan elveszti az osztrák útlevelét.
A tavasszal tartott népszavazáson, a kettős állampolgárságnak köszönhetően Ausztriában több mint százezer török szavazhatott.

Az osztrák politikusok egy átfogó rendszer kidolgozását sürgetik, hogy kiszűrhessék a csalókat. A legutóbbi javaslat szerint, az ország egy

átmeneti időt ad az érintetteknek, hogy lemondjon az egyik állampolgárságáról.

A tartományok külön vizsgálatokat indítottak, miszerint az osztrák belügyminisztérium kiadta a tartományoknak a török választáson részt vevők tartományi listáját. Az innen kapott adatokat pedig összevetik az általuk már korábban beszerzett információkkal.

Az egyik salzburgi lap azt írta, hogy a referendum óta egyre többen keresik fel a török konzulátust, hogy lemondjanak a török állampolgárságukról.

Bécsben legutóbb mindössze 18 500 embert ellenőriztek már.

Az osztrák jogban egyébként alapvetően kizárt a kettős állampolgárság lehetősége. Ausztriában a belügyminisztérium adatai szerint több mint 96 ezer török állampolgár él.

Azok, akik illegális úton lettek kettős állampolgárok, azoktól megvonják a szociális juttatást és a családi támogatás folyósítását valamint az eddig kiutalt összegek visszafizetésére kötelezik őket.