Letartóztatták, mert miniszoknyát vett fel

Vágólapra másolva!
A szaúdi hatóságok azért tartóztattak le egy nőt, mert egy, az interneten terjedő videójában miniszoknyát és topot vett fel, valamint fedetlen fejjel és karral sétált végig egy erőd romjai előtt.
Vágólapra másolva!

A videó, amelyben a szaúdi nő miniszoknyában, fedetlen fejjel és fedetlen karral sétál végig egy erőd romjai előtt, hatalmas botrányt keltett a keményvonalas muszlimok között.

Az egyik legkeményebb ágazata az iszlámnak a vahhábita, amely szerint a nőknek el kell takarniuk magukat, de például autót sem vezethetnek. Ezek fényében a „magamutogató, szemérmetlen nő”-ről készült híradásokban csak homályos képeket lehet látnia a helyi közönségnek.

A hatóságok nem is hagyták szó nélkül az esetet, ugyanis a fővárosban, Rijádban azonnal kézre kerítették a nőt. Az el-Ihbarija hírcsatorna arról számolt be, hogy az ügyét már továbbították is az ügyészségnek.

Lazulnak a női korlátok

Az ország lakosságának egyébként több mint a fele 25 évnél fiatalabb, akik - mivel máshol nem tudják -

a közösségi médiában élik ki az ország konzervatív szabályai miatti frusztrációjukat.

Persze azt is a hivatalos állam cenzúra megkerülésével teszik - írta az AP.

Mohamed bin Szalmán asz-Szaúd nemrég kinevezett trónörökös viszont olyan intézkedéseket hozott, amelyekkel kicsit lazítja a nők elnyomását. Mostantól

az állami iskolákba járó lányok is sportolhatnak az iskolákban és tornaórájuk is lesz. A vallási rendőrség jogkörei is csökkentek, ugyanis ők már nem vehetnek őrizetbe senkit.

A nemek szigorú szegregációja és a nőket érintő további korlátozások viszont továbbra is érvényben vannak. Például a nők nem igényelhetnek útlevelet a család egy férfi tagjának engedélye nélkül.