Az egyik legnépszerűbb francia szakembert, és nyugodtan mondható, a legnépszerűbb francia katonát, Pierre de Villiers főparancsnokot belehajszolta Macron elnök, hogy lemondjon. A koszovói, az afgán, az iraki háborús konfliktust megjárt, több polgárháborúban is harcoló 61 éves főtiszt nem viselte el egy idő után az elnök hatalmaskodását.

 

Pierre de Villiers francia tábornokForrás: AFP/Joel Saget

A konfliktus azzal kezdődött, hogy Macron bejelentette, hogy jelentősen csökkenti a honvédelmi költségvetést. Nyilvánvalóan ez egy népszerűnek tűnő intézkedés - első látszatra. Persze, könnyű demagóg dolgokat mondani, hogy ne háborúzzunk, inkább költsük egészségvédelemre például. De Franciaország nincs abban a helyzetben, hogy ilyen fokú terrorfenyegetettség és migránsválság közben az ország védelmét gyengítsék. A hadsereg főparancsnoka kihallgatást kért az elnöktől. A négyszemközti beszélgetésen De Villiers állítólag azt találta mondani Macronnak, hogy

nem fogom hagyni, hogy így b...szakodjanak velem.” A Le Monde-ban lehetett olvasni ezt a mondatot, és a balliberális újságról közismert, hogy rajong Macronért, volt olyan Macron-dicsőítő cikke, amin az elvakult Macron-fanatikusokon kívül szinte mindenki nevetett. Vagyis, nem lehet tudni, hogy így történt-e vagy sem, hiszen a szobában ketten voltak: az elnök és a tábornok. Ha esetleg így, akkor Macron személyiségéből adódik, hogy nem hagyta békén a tábornokot, és addig gyötörte, amíg belehajszolta a lemondásba.

A katonai költségvetés csökkentését július 11-én jelentették be - mikor máskor, mint három nappal a nemzeti ünnep és a champs-élysées-i nagy felvonulás előtt. (ha Macron nem szórakozni akar tábornokával, minimum a július 14-ei parádét megvárja, hogy ne hozza olyan helyzetbe a főparancsnokot, hogy egy közismert konfliktus közben kelljen mellette állnia a kétszemélyes katonai dzsipben, több millió francia szeme láttára). A négyszemközti találkozóra a Le Figaro szerint július 13-án került sor. Úgy tudjuk, délelőtt. Délután pedig a nemzeti ünnepet megelőző, hagyományos katonai gyűlésen az elnök úgy fogalmazott, hogy „ő a főnök”. Természetesen ez jogilag igaz, a köztársasági elnök a hadsereg főparancsnoka hivatalosan, de az egykori bukott szocialista gazdasági miniszter szájából enyhén szólva komikusan hangzott, hogy katonai főnökségről beszél Európa egyik legtekintélyesebb tábornoka előtt.

Emmanuel MacronForrás: AFP/Lionel Bonaventure

Július 14-én a tábornok a Facebookon Bizalom címmel írt egy levelet, amiben egyértelműen arra utalt, hogy az elnöktől ezt nem kapja meg, és arról is írt, hogy vakon senkit sem lehet követni. Két nappal később, tehát 16-án a Journal du Dimanche-ban Macron ugyan azt mondta, hogy bízik a tábornokban, de keményen bírálta is. Így fogalmazott:

ha nem érti meg egymást az elnök és a hadsereg parancsnoka, akkor más lesz a hadsereg parancsnoka. Vagyis, leváltja.

Ezek után július 19-én Pierre de Villiers lemondott. Alig több, mint egy hét alatt Macron elüldözte a neki ellentmondó, tekintélyes tábornokot. Az új parancsnok Francois Lecointre. A L'Express szerint egyre abszurdabb módon engedelmességet követelő elnökkel nyilván nem lesz könnyű dolga. Igaz, a határozottság kizárólag a beosztottaknak szól. Nemzetközi tárgyalásairól ezt nehéz lenne elmondani. Merkellel, Trumppal vagy Putyinnal már enyhén szólva nehezebben boldogul.