Kilenc év után szabadulhat O.J. Simpson

2017.07.20. 21:38

O. J. Simpsont 2008-ban tartóztatták le fegyveres rablás miatt, amelyért 33 év börtönre ítélték. A bíró az ítélethozatalkor azt mondta, jó magaviselettel már kilenc év múlva szabadulhat - írta a NBC News. O. J. Simpson ezek szerint jól viselte a börtönéveket.

A 70 éves O.J. Simpsont 1995-ben mentették fel felesége és annak szeretőjének meggyilkolása vádja alól –az amerikaifutball- és filmsztár neve ezzel az üggyel robbant be a köztudatba. 1994-ben talált rá Los Angeles-i háza előtt a halálra szurkált Nicole Brown Simpsonra és szeretőjére. O. J. elmenekült, búcsúlevelet írt, majd végül - élőben közvetített üldözés után - feladta magát. Ügyvédei kijátszva a "faji kártyát" elérték, hogy a helyszínen talált terhelő bizonyítékok ellenére felmentsék a sztárt.

O.J. SimpsonForrás: Pool / AFP

A későbbi rablási ügynek nem volt köze a gyilkossághoz. O.J. 2007 szeptemberében Las Vegasban csoportos fegyveres rablással akarta visszaszerezni egy gyűjtőtől egykori sportrelikviáit. Letartóztatták, azután óvadék ellenében szabadlábra, majd 2008 elején ismét vizsgálati fogságba helyezték, végül októberben fegyveres rablás és emberrablás vádjában bűnösnek találták, és december 5-én 33 év börtönre ítélték.

O.J.-t egyelőre csak feltételesen helyezik szabadlábra.

A közvéleményt ma is foglalkoztató ügyet számos műfajban feldolgozták, közülük a legsikeresebb - az Ezra Edelman által rendezett O. J.: Made in America című dokumentumfilm - 2017-ben Oscar-díjat kapott.