Újabb ultimátumot adtak Katarnak, megfelezték a követeléseket

2017.07.20. 14:59

Az eredetinél rövidebb követeléslistát állítottak össze az arab országok Katarnak. Továbbra is megkövetelik, hogy tartózkodjanak a terrorizmus és a szélsőségesek támogatásától, de az al-Dzsazíra bezárását már nem tartják olyan fontosnak.

Az új és a korábbinál rövidebb követeléslistáról Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminiszterei július 5-én állapodtak meg.

A felsorolás olyan elemeket tartalmaz, mint hogy Katar álljon ki a terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben, mondjon le a feszültségkeltésről, valamint az erőszakra történő felhívásról, valamint teljesítse az Öböl menti Együttműködési Tanács határozatait. Az arab országok nem mondtak le arról sem, hogy Katarnak tartózkodnia kell más országok belügyeibe való beavatkozástól és a szélsőséges csoportok támogatásától.

Rex Tillerson amerikai és Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter terrorizmusellenes együttműködési megállapodást ír alá Dohában július 11-énForrás: MTI/AP/Amerikai külügyminiszt/Alexander W. Riedel

Katar eddig semmit sem teljesített az eredetileg 13 pontos listáról.

A The Wall Street Journal úgy tudja: a négy arab állam hat közös "alapelvet" fogalmazott meg. A listából kivették az al-Dzsazíra bezárására, vagy az összes iszalmista szervezet azonnali kiutasítására vonatkozó követelésüket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK