Biztonsági korlátozásokkal készülnek az izraeli hatóságok a pénteki imákra Jeruzsálemben, mert a palesztinok azt ígérték, fokozzák a tiltakozásaikat a Templom-hegy detektoros kapui miatt.

Csak az ötven évnél idősebb férfiak vehetnek részt a mai imán a Templom-hegyen lévő Sziklamecsetben és az al-Aksza mecsetben. A hegyre azonban csak fémdetektoros kapukon át lehet bemenni a néhány nappal ezelőtti terrortámadás miatt, amikor két rendőrt lőttek le egy palesztin terroristák, akiknél több fegyver is volt. 

Miután Benjamin Netanjahu visszatért Izraelbe Budapestről, úgy döntött az izraeli vezetőség, hogymég inkább növelik a biztonságot egyéb intézkedésekkel is. A palesztinok ugyanis további, erősebb tiltakozásokat ígértek a fémdetektorok miatt.

a Sziklamecset a Templom-hegyenForrás: AFP/Ahmad Gharabli

A muszlim vallási vezetők szerint a detektorok a status quo, a szent helyen uralkodó korábbi állapot megsértését jelentik.

Rengeteg rendőrt küldtek ki Jeruzsálembe a mecsethez, akik már az Óvároshoz vezető úton is csak a nőket, gyerekeket és az idősebb férfiakat engedik tovább. A város bejáratainál ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol átvizsgálják az érkező járműveket. Az éjjel pedig útakadályokat helyeztek el az Óvárosnál. Sőt razziát tartottak az al-Aksza mecsetet felügyelő vallási tanács, a Vakf irodájában, ahol több iratot is lefoglaltak, valamint néhány embert előállítottak.