Horvátország vadászrepülőket vásárolna

2017.07.21. 10:06

Horvátország tervei között szerepel, hogy tizenkét vadászrepülőgépet vásároljon. Jelenleg öt országtól, Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától várja az árajánlatokat.

Horvátországnak eddig MiG-21-esei voltak, most viszont nyugdíjazná őket. Egyelőre még nem hozták nyilvánosságra, milyen típusú vadászgépeket vásárolnak, de a rendelkezésre álló lehetőségek szerint vagy az izraeli, görög és amerikai F-16-osok, a dél-koreai FA-50 Golden Eagle-ek, és a svéd JAS-39 Gripenek vannak terítéken.

A horvát védelmi minisztérium emberei az elmúlt hónapokban más országokban próbáltak információkat szerezni az érintett országok vadászgépflottájáról.

F-16 vadászgépForrás: Origo

Tavaly rendgeteg probléma votl a horvát gépekkel, végül egy vizsgálat kiderítette, hogy Ukrajna nem eredeti MiG-21-es vadászrepülőket adott el Horvátországnak, hanem több más országból beszerzett alkatrészből összeállított gépeket. A megvásárolt repülőgépek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel. Jelenleg mindössze néhány repül közülük, és azok is csak minimális időt töltenek a levegőben.