Öböl menti viszály: A katari emír kész tárgyalni

July Qatar 2017 SPEECH Doha Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani TELEVISION mir of Qatar DOHA, QATAR - JULY 22: (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "QATAR EMIRATE COUNCIL / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO
Tamím bin Hamad ász-Száni
Vágólapra másolva!
Kész tárgyalni, de feltételekkel a szomszédaival és egyes arab országokkal kialakult viszály rendezése érdekében a katari emír, aki pénteken első alkalommal szólalt meg nyilvánosan a kérdésben. Tamím bin Hamad ász-Száni sejk az al-Dzsazíra helyi tévének nyilatkozott. Hangsúlyozta, akkor hajlandó a párbeszédre, ha tiszteletben tartják országa szuverenitását.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom a múlt hónapban foganatosított szankciókat Katar ellen, azzal az indoklással, hogy a kicsiny monarchia szélsőséges csoportokat finanszíroz és jó kapcsolatokat ápol Iránnal, amelyet a terrorizmus egyik fő támogatójának tartanak.

Katar visszautasítja e vádakat. A blokád feloldásának és a kapcsolatok normalizálásának feltételéül a négy ország 13 követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, de a követelések közül kettőt - az al-Dzsazíra televízió bezárását és a katari török katonai támaszpont felszámolását - Doha határozottan elutasította. A héten a blokádot elrendelő négy állam közölte: e két, nagyon vitatott követeléstől eltekint.

Tamím bin Hamad ász-Száni Forrás: 2017 Anadolu Agency/Qatar Emirate Council

Az emír hangoztatta, hogy Katar könyörtelen és kompromisszumok nélküli küzdelmet folytat a terrorizmus ellen, és ezt a nemzetközi közösség is elismeri. Az államfő órákkal később azután szólalt meg, hogy előzőleg megbeszélést folytatott Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel, aki elégedett volt azokkal az erőfeszítésekkel, amelyeket Katar tett a terrorizmus finanszírozásának megfékezésére. A washingtoni diplomácia vezetője ezért arra kérte az arab országokat - Szaúd-Arábiát, Bahreint, az Egyesült Arab Emírségeket és Egyiptomot -, hogy legalább a Katarral szemben foganatosított szárazföldi blokádot szüntessék meg.

A katari vezető a párbeszédet sürgetve, kiemelte: "Eljött az idő, hogy megkíméljük népeinket a különböző kormányok közötti politikai nézeteltérésektől". Egyben hozzátette, "bármilyen megoldásnak tiszteletben kell tartania az egyes országok szuverenitását és akaratát".