Valószínűleg egész életemben bánni fogom, hogy az az utolsó telefonbeszélgetés milyen rövid volt – mondta Harry herceg abban a műsorban, amelyben édesanyja, a néhai Diana hercegnő halálának közelgő huszadik évfordulója alkalmából beszélt emlékeiről bátyjával, Vilmossal együtt.

Az ITV brit kereskedelmi tévétársaság a 35 éves Vilmossal és a 33 éves Harryvel készített interjút. A hétfő este képernyőre kerülő, egyes részleteiben már vasárnap ismertetett programban Vilmos (Diana és Károly trónörökös elsőszülött fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója) azt mondta, most utoljára beszélnek ennyire részletesen a nyilvánosság előtt édesanyjukról.

Forrás: AFP/John Stillwell

Diana hercegnő 1997. augusztus 31-én halt meg egy párizsi autóbalesetben.

Vilmos és Harry azt mondta, Diana halálának napján nagymamájuk, II. Erzsébet királynő nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában voltak több unokatestvérükkel együtt.

A kép 1995-ben készült Vilmos születésnapjánForrás: AFP/Johnny Eggitt

Édesanyjuk aznap felhívta őket, de Harry szerint mindketten alig várták, hogy letehessék a telefont. Azt mondta, gyerekként soha nem szeretett telefonon beszélni a szüleikkel. Szerinte ugyanis túl sokszor csak telefonon beszéltek velük.

Nem is nagyon emlékszem, hogy miről beszélgettünk. De, ha tudtam volna, hogy akkor beszélek utoljára a mamámmal... Így utólag visszatekintve nagyon nehéz, és valószínűleg életem hátralévő részében bánni fogom, hogy milyen rövid volt az az utolsó telefon"

- mondta Harry.

Forrás: AFP/Justin Tallis

Vilmos azt mondta, nagyon nagy teher az ő lelkén is az az utolsó telefonhívás:

Harryvel alig vártuk, hogy végre elköszönhessünk. Ha tudtam volna, hogy mi fog történni, nem lettem volna annyira közömbös".

Vilmos herceg elmondta, hogy gyerekeivel, a 4 éves György herceggel és a 2 éves Charlotte hercegnővel (akinek egyik keresztneve Diana)

minden lehetséges alkalommal beszélget "Diana nagyiról", mert szeretné, ha édesanyja emlékét az unokák is őriznék.

Forrás: Getty Images

Harry nemrég egyedül is beszélt fájdalmáról. Egy néhány héttel ezelőtti interjúban azt mondta, édesanyja halála után csaknem két évtizedig küszködött a magába fojtott gyásszal, az ezzel járó agresszióval, egészen addig, amíg végül lelki segélyre szorult.

12 éves volt Harry, mikor elveszítette az édesanyjátForrás: AFP/Thomas Coex

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak azt mondta, Diana húsz évvel ezelőtti halála után egészen a legutóbbi időkig minden érzelmét magába temette, de ennek igen súlyos hatása volt munkájára, magánéletére, sőt mentális állapotára is.

Sokszor a teljes összeomlás közvetlen közelébe kerültem"

- mondta Harry. Mint fogalmazott, az ebből eredő belső agressziója néha odáig fajult, hogy legszívesebben orrba vert volna valakit.

Harry és Vilmos a tragédia közelgő huszadik évfordulójára szobrot állíttat édesanyjuk emlékére.

Forrás: Northfoto

A szobor Diana egykori, Vilmos és Harry jelenlegi londoni rezidenciája, a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén áll majd.

Diana emlékére eddig egy nagyobb emlékmű készült, egy rendhagyó kivitelezésű szökőkút, amelyet a londoni Hyde Parkban építettek, és II. Erzsébet királynő avatta fel 2004 nyarán. Ez az alkotás azonban nem nyerte el a brit sajtó és a közönség tetszését, ráadásul tervezési problémák miatt többször is át kellett alakítani.