Nem fogják többé megsebesíteni és megölni a bikákat a viadalokon a Baleár-szigeteken egy most elfogadott új helyi jogszabály szerint. Sokak szerint alkotmányellenes az új rendelet, mivel Spanyolországban a nemzeti hagyományok közé tartozik a bikaviadalok jelenlegi formája.

A bikaviadalokról és az állatok védelméről szóló törvény lényegében megtiltja, hogy a Baleár-szigeteken az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozzanak. Ellenkező esetben akár 100 ezer eurós (30 millió forintos) büntetést is kiszabhatnak a vétkesre a bíróságok.

A spanyol tartomány parlamentje által elfogadott törvény értelmében a jövőben csak állandó arénában lehet bikaviadalt rendezni. Ilyenek a szigetek közül csak Mallorcán vannak, Ibizán, Menorcán, és Formenterán nincsenek.

Az új jogszabály szerint négy évesnél fiatalabb állatokkal nem lehet majd megküzdeni. Egy viadalon összesen három bika szerepelhet, egyenként legfeljebb 10 percig, utána vissza kell terelni őket a karámba, ahol ezután állatorvosnak kell igazolnia sértetlenségüket. A küzdelem előtt az állatokat és a torreádorokat is doppingvizsgálatnak vetik alá. Az arénában a torreádorok semmilyen szúró-vágó eszközt nem használhatnak.

Felökleli a bika Juan José Padilla spanyol viadort a madridi Las Ventas arénában tartott bikaviadalonForrás: MTI/EPA-EFE/José Antonio Cuevas


A nézői korhatárt 16 évről 18 évre emeli a törvény.
A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP), és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt nem támogatta a javaslatot a baloldali többségű helyi törvényhozásban, ugyanis véleményük szerint a jogszabály alkotmányellenes.

Spanyolországban régóta feszült vita zajlik a bikaviadalok megítéléséről, számtalan tüntetést tartanak az ellenzői, akik szerint kegyetlen kínzásnak tekinthető az esemény, amíg a támogatói azzal érvelnek, hogy a bikaviadal művészet, az ország hagyományai közé tartozik és egyben szimbóluma is. 2013-ban nemzeti kulturális örökségnek nyilvánították.

Spanyolországban régóta komoly vita tárgya a bikaviadalok betiltása. Több spanyol párt is azon az állásponton van, hogy a bikaviadal művészet, és mivel az ország nemzeti hagyományai közé tartozik, annak betiltása egyenesen alkotmányellenes.Forrás: MTI/EPA-EFE/Oto

Egyébként teljes egészében tiltott a bikaviadal a Kanári-szigeteken 1991 óta, és Katalóniában 2010 óta. Utóbbi döntést azonban tavaly októberben megsemmisítette a spanyol alkotmánybíróság, mondván: a helyi parlament túllépett hatáskörén, amikor elfogadta a tiltó rendelkezést.


Spanyolországban évente csaknem kétezer bikaviadalt tartanak, ezeknek több millió nézője van. Az ágazat mintegy 200 ezer embernek ad munkát és a spanyol gazdaságra gyakorolt hatása több milliárd euró.