Egy japán nő halt meg, egy kullancsfertőzött macska miatt. A szakértők úgy gondolják, hogy ez az első eset, hogy egy emlős embert fertőzött meg ezzel a betegséggel - tudatta a BBC honlapján.

A Japán egészségügyi miniszter elmondta, hogy az ötvenes éveiben járó nő, egy legyengült, kóbor macskán szeretett volna segíteni, amikor az megharapta. Tíz nappal később meghalt. Magas láza, és thrombocytopeniás szindrómája (SFTS) volt, amit kullancsok hordoznak.

A macska lehetett fertőzött

Nem találtak kullancsot a nőn, így valószínűsíthető, hogy a fertőzött macskán keresztül kapta el a nő. A thrombocytopeniás szindróma, ami magas lázzal ját, viszonylag új fertőző betegség, ami Kínában, Koreában és Japánban ütötte fel a fejét. Különösen az ötven feletti embereket veszélyezteti

IllusztrációForrás: Origo

A japán média szerint az SFTS először 2013-ban jelent meg az országban. A Japán egészségügyiminiszter szerint az SFTS fertőzés következtében eddig nagyon ritka volt a haláleset , de figyelmezette az embereket, hogy óvakodjanak a rosszállapotban lévő állatoktól.

A kullancsok Lyme-kórt is terjeszthetnek, ami súlyos betegséghez és halálhoz vezethet, ha nem kezelik időben.