Románia végül Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, a négymilliárd dolláros vételár első részét pedig novemberben tervezik kifizetni - jelentette be Adrian Tutianu, román védelmi miniszter.

Két héttel ezelőtt beszélt arról a washingtoni külügyminisztérium, hogy a Pentagon hozzájárul ahhoz, hogy Románia korszerű légvédelmi rendszert telepítsen.

Ugyan a román védelmi miniszter bukaresti sajtóértekezletéből az derült ki, hogy a Patriot rakétavédelmi rendszert vásárol majd az Egyesült Államoktól összesen négymilliárd forintért, melynek első részletét novemberben fizetik ki. Mégis azt mondta Tutuianu, hogy még nem kezdődtek meg a Patriot-beszerzés műszaki és pénzügyi feltételeit véglegesítő tárgyalások, de Bukarest nem számol más megoldással.

Románia a legkorszerűbb PAC-3 Plus konfigurációt szeretné beszerezni, amelyet mintegy 30 évig tartana szolgálatban- mondta Tutuianu. 

A Patriot rakétaelhárítási rendszer vásárlásáról állítólag Klaus Iohannis román államfő június eleji washingtoni látogatásakor állapodott meg Donald Trump amerikai elnökkel.