Tálibok támadtak egy katonai bázisra és megöltek legalább 30 katonát a dél-afganisztáni Kandahár tartományban.

A támadás az azonos nevű tartományi székhelyétől északra történt, ahol a tálibok egy afgán katonai előőrsöt támadtak meg, amelyet később sikerült bevenniük - közölte az esetről Szedik Esza, az afgán hadsereg 205. hadtestének szóvivője. A támadás során a kormányellenes lázadók emellett számos fegyvert és katonai járművet is zsákmányoltak.

Imám Nazar, a hadtest parancsnoka ezzel szemben azt állította, hogy az összecsapásokban kevesebb katona halt meg, és elmondta, hogy a később kiérkező erősítésnek köszönhetően sikerült visszaverniük a lázadókat.

Mohammad Radmanis, a védelmi tárca szóvivőjének elmondása szerint a támadásban 26 katona halt meg és 13 sebesült meg. Radmanis közölte, hogy habár az összecsapásokban a táliboknak sikerült elfoglalniuk a katonai bázist, az afgán biztonsági erőknek később sikerült visszavenniük azt a lázadóktól. A védelmi tárca szóvivője hozzátette, hogy a harcokban mintegy 80 tálib lázadó halt és sebesült meg összesen.

A tartományi kormány egy neve elhallgatását kérő tagja az EFE spanyol hírügynökségnek viszont azt mondta, hogy a halott katonák száma meghaladja a 30-at. A tálibok közleményükben ezzel szemben azt állították, hogy 74 katonát öltek meg és hatot foglyul ejtettek. Egy kandahári kórházi forrás szerint legalább 25 sebesült katonát szállítottak egészségügyi intézményükbe.

A kabuli kormányt támogató Washington adatai szerint a kormányellenes fegyveres csoportok - köztük a tálibok - növelték térségbeli befolyásukat, és az ország területének legalább 43 százalékát tartják ellenőrzésük alatt azóta, hogy a NATO 2014 végén befejezte harci misszióját az országban, és a külföldi katonák túlnyomó többsége távozott Afganisztánból.

Afganisztánban jelenleg mintegy 8400 amerikai katona állomásozik, s a Fehér Ház és a Pentagon azt fontolgatja, hogy további mintegy 4000 katonát küld oda, részben tanácsadóként, részben pedig a helyi kormányerők kiképzésére.

Az amerikai szenátus az afganisztáni újjáépítést felügyelő bizottságának (SIGAR) adatai szerint tavaly több mint 6800 katona és rendőr vesztette életét és körülbelül 12 ezer sebesült meg a kormányellenes lázadókkal folytatott harcok során.

Afganisztánban jelenleg közel 195 ezer katona és több mint 150 ezer rendőr próbálja felvenni vagy állni a harcot a felkelőkkel, köztük a szélsőséges tálibokkal szemben, akik tavaszi hadjáratuk áprilisi kezdete óta több fronton harcolnak - legfőképpen - az afgán hadsereg és a kormányalkalmazottak ellen a 34 millió lakosú országban.