A török hatóságok őrizetbe vettek 26 embert az Iszlám Állam elleni razzia során csütörtökön Isztambulban - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a 26 előállított kapcsolatban áll a dzsihadistákkal, valamint gyakran járt a terrorszervezet szíriai konfliktusövezeteiben. A gyanúsítottak közül 17-en nem török állampolgárok.
A rajtaütéseket a nagyvárost is magába foglaló Isztambul tartomány 9 körzetében összesen 14 helyszínen hajtották végre.

Gyakoriak a hasonló razziák Törökországban

A házkutatások során az Iszlám Államhoz köthető iratok és adatok kerültek elő. Törökországban nem ritkák a hasonló razziák, július elején szintén Isztambulban 29 feltételezett IÁ-tagot fogtak el, beleértve 22 külföldit.

A török igazságügyi minisztérium legutóbbi összesítése alapján az ország börtöneiben 498 dzsihadistát tartanak fogva, közülük 470-en előzetes letartóztatásban vannak, 28-an pedig elítéltek.

Az Iszlám Állam az elmúlt másfél évben számos törökországi terrortámadás elkövetőjeként jelentkezett. Legutóbb szilveszter éjszaka az isztambuli Reina klubban gépkarabéllyal nyitott vaktában tüzet az újévet ünneplőkre egy terrorista. Az incidensben 39 ember meghalt, 69 megsebesült.