Késes terrortámadás Hamburgban, egy halott, több sérült

Hamburg, késes támadás
Hamburg, 2017. július 28. Rendőr áll egy hamburgi szupermarket bejárata előtt 2017. július 28-án, miután a bevásárlóközpontban egy férfi késsel rátámadt a vásárlókra, több embert megsebesített, majd elmenekült. Egy ember meghalt, a feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. (MTI/EPA/Marius Röer)
Vágólapra másolva!
Péntek délután egy 26 éves arab férfi, Ahmed A. egy hamburgi szupermarket előtt rontott rá egy óriási késsel a járókelőkre, majd az áruházba berohanva tovább szurkált. Egy embert megölt, többeket megsebesített. Bevetették az antiterrorista egységet, fél órán belül elkapták, mást nem keresnek az ámokfutással összefüggésben. A rendőrség nem nyilatkozik a motivációiról, de a Bild megírta, hogy a terrorista azt ordibálta: „Allah Akbar”. Összesen hatan kerültek kórházba, az áldozat egy 50 éves német állampolgár. Német sajtóhírek szerint az elkövető menekültként érkezett Németországba és a hatóságok előtt ismert volt az iszlamista elköteleződéséről. Hamburg polgármestere különösen dühös, mert Ahmed A.-t már régen kiutasították, de a döntést nem tudták végrehajtani, mert a férfinak nem voltak papírjai.
Vágólapra másolva!

Terrortámadás történt a németországi Hamburgban péntek délután, amikor egy késsel felfegyverkezett férfi egy szupermarket előtt rátámadt a járókelőkre. A német Focus szerint azt írta, hogy a merénylőnél egy óriási kés volt. Több embert találomra megszúrkált, majd berohant az Edeka áruházba, ahol folytatta az akciót. A Bild információi szerint - ezt később több szemtanú is megerősítette - a merénylő többször „Allah Akbar” kiáltásokat hallatott.

A helyi rendőri erők szóvivője, Heike Uhde a támadás után arról számolt be, hogy egy ember meghalt és többen megsebesültek. A támadás motivációjáról egyelőre nem nyilatkozott.

Később a Tagesspiegel azt írta, hogy a tettes egy 26 éves szaudi férfi, akit iszlamistaként tartanak számon a német hatóságok. A rendőrség esti közleményében ezt nem cáfolta, de azt írták, hogy a támadó az Egyesült Arab Emirátusokban született, az állampolgárságát még nem tudják. A német sajtó szerint a férfi menekültként érkezett Németországba. Hamburg polgármesterének megszólalása is ezt erősíti, aki úgy nyilatkozott, hogy Ahmed A.-t már kiutasították, de mindezt nem tudták végrehajtani, mert nem voltak papírjai. Olaf Scholz úgy fogalmazott, hogy

A Bild mindehhez hozzáteszi, hogy Ahmed A. egy hamburgi menekültszálláson lakott, titkosszolgálati források pedig arról nyilatkoztak, hogy

bár nincs hivatalos bejelentés a merénylet mögötti motivációkról, abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt.

Az egy irányba mutató jelek ellenére a hatóságok egyelőre csupán azt zárták ki, hogy rablás történt volna. Tino Zill sajtószóvivőt hiába szembesítették az "Allah Akbar" kiáltásokkal, ezekre nem volt hajlandó reagálni. "Jelen helyzetben nem lehet egyértelmű megállapítást tenni" - állította. Az eset kivizsgálására egy külön bizottság állt fel.

A sebesültek állapotáról egyelőre nincs hír, de a rendőrség az este folyamán bejelentette, hogy egy 50 éves német állampolgár esett áldozatául a támadásnak, egy nő és másik négy férfi pedig megsérült az akcióban. Egy ötödik férfi a terroristával folytatott dulakodás közben sérült meg.

Valamennyiüket kórházban kezelik, van, akin operációt kell elvégezni.

Forrás: AFP/Paul Weidenbaum

A járókelők 15:11 perckor riasztották a rendőrséget, akik fél órával később már elkapták és egy rendőrautóba ültették az elkövetőt. Nem tudni, hogy milyen okból, de rajta is sérülések látszódtak.

A támadót akkor még nem tudták beazonosítani és rögtön elszállították a helyszínről.

Az Edeka környéke (Hamburg Barmbek negyede) rendőrségi zár alatt van, helikopterek és a mentőegységek is kiérkeztek. A hamburgi rendőrkapitányság megerősítette, hogy a merényletet egy férfi hajtotta végre. Ezzel kvázi magukat igazították helyre, ugyanis egy korábbi Twitter-posztjukban még felmerült, hogy egy társtettes szökésben lehet.

Közlemény

A hamburgi rendőrség az eset után kiadott, frissített közleményében azt írta, hogy az elkövető férfi a nyomozás első megállapításai alapján a szupermarketbe belépve leszúrt egy embert, aki belehalt sérüléseibe.

A késelés után elhagyta az üzletet, és menekülés közben megsebesített négy másikat.

A Focus.de szerint egyikük állapota súlyos.

Forrás: AFP/Markus Scholz

A támadót járókelők teperték le, aki a dulakodás közben könnyebb sérüléseket szenvedett. Végül a helyszínre érkező civil ruhás rendőrök vették őrizetbe. Egy szemtanú arról számolt be az N-tv-nek, hogy

Egy másikuk a Focus-nak beszélt a látottakról. „Azt hittem, engem fog leszúrni, egy 40 centis pengehosszúságú kés volt nála. Halálfélelmem volt. Amikor kiszaladt az épületből, azt kiabálta 'Allah Akbar'. Akkor gondoltam először rá, hogy ez terrortámadás” - nyilatkozte egy 40 év körüli nő. Egy férfi arról beszélt a portálnak, hogy éppen kávézott, amikor azt látta, hogy egy fehér inges fiatalembert egy férfi hátba szúrt. A támadó később felemelte a kést, és azt ordította, hogy „Allah Akbar”, ami annyit jelent, hogy „Allah a leghatalmasabb”.