Lemondott a pakisztáni miniszterelnök

Navaz Sarif,
Ravalpindi, 2017. július 28. Két férfi nézi egy hírtelevízió adását Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök lemondásáról a főváros, Iszlámábád közelében fekvő Ravalpindiben 2017. július 28-án. Sarifot lemondásra szólította fel a legfelsőbb bíróság, miután méltatlannak találta a kormányfői tisztség betöltésére az ellene lefolytatott korrupciós ügyben. (MTI/AP/Andzsum Navid)
Vágólapra másolva!
A legfelsőbb bíróság felszólítása után lemondott Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök - jelentette be a kormányfői hivatal.
Vágólapra másolva!

A bíróság 11 nappal ezelőtt indított eljárást, majd megállapította, hogy

Sarif és családja nem tud elszámolni hatalmas vagyonával.

A bírósági eljárást megelőzően a testület által kinevezett bizottság megállapította, hogy óriási hiányosságok vannak a kormányfő családjának vagyona és a bevallott jövedelme között az offshore-botrány miatt.

Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök lemondását tévécsatornák közvetítették Forrás: MTI/AP/Andzsum Navid

A helyi média azt jelentette, hogy az ügyben bűnügyi nyomozás is indul a kormányfő és családtagjai ellen.

Sarif soha többé nem lehet parlamenti képviselő.

A legfelsőbb bíróság méltatlannak találta tisztsége betöltésére Isak Dar pénzügyminisztert is, aki Sarif könyvelője volt, így részese a tisztességtelen vagyongyarapodásnak. Őt a Sarif-kormány egyik legbefolyásosabb tagjának tartották, sokak szerint neki köszönhető, hogy az ország gazdasága biztosabb lábakra állt.

Mik azok a Panama-iratok?

Először tavaly a Panama-iratok néven ismert offshore-botrányban derült fény arra, hogy a kormányfőnek és hozzátartozóinak is

vannak offshore cégei.

Ellenzéki szimpatizánsok ünneplik a miniszterelnök lemondását Forrás: MTI/AP/Shakil Adil

Számos utcai tüntetésen követelték a miniszterelnök lemondását, és több ellenzéki politikus követelte a legfelsőbb bíróságtól Sarif leváltását. A bíróság áprilisban úgy ítélte meg, hogy nincs elég bizonyíték Sarif elmozdítására, ezért további nyomozást rendelt el Sarif és családtagjai ellen.

Sarif és rokonai nem tagadják, hogy vannak offshore eszközeik, de azt állítják, hogy legális pénzekből származnak. Sokáig azt hangoztatták, hogy ez az egész összeesküvés a kormányfő és a pakisztáni demokrácia ellen. Közvetlenül az ítélethirdetés előtt azonban a miniszterek közölték, hogy

tiszteletben fogják tartani a legfelsőbb bíróság határozatát.

A PML-N párt várhatóan most egy új miniszterelnököt fog kinevezni a jövőre esedékes választásokig.