Az EBESZ Törökországot bírálja

2017.07.29. 17:25

A Cumhuriyet (Köztársaság) című kormánykritikus török napilap hét újságírójának szabadon engedése után Ankarának fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy terrorizmus támogatása címén vádat emel újságírók ellen – közölte szombaton Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője.

„A Cumhuriyet hét újságírójának kiengedése fontos lépés volt. Ugyanakkor az a tény, hogy egyes újságírók ismét visszatértek a börtönbe, és a korábbihoz hasonlóan súlyos bűncselekményekkel vádolják őket, a török sajtószabadság válságos helyzetéről tanúskodik" – áll az EBESZ-képviselő közleményében.

Az isztambuli bíróság pénteken döntött a Cumhuriyet terrorizmussal vádolt hét újságírójának és munkatársának a feltételes szabadlábra helyezéséről. Must Kart karikaturista és hat másik újságíró társa hajnalban szabadult egy börtönből Isztambul külvárosában. Kilenc hónapig voltak előzetes letartóztatásban.

Minden újságírót ki kellett volna engedni további önkényes fogva tartás nélkül" – hangsúlyozta Harlem Désir, hozzátéve, hogy a bírósági eljárást teljesen nyílt és átlátható feltételek között kell lefolytatni.

Egy lappal szimpatizáns tüntető a Cumhuriyet utolsó számát szorongatja a november 1-ei, szerkesztőség előtt tartott demonstrációnForrás: AFP/Ozan Kose

A főügyészség által készített vádirat szerint a Cumhuriyetnél 2013-tól a gülenista mozgalom vette át az irányítást a lap felett, a 2015-től főszerkesztő Can Dündar vezetése alatt pedig az újság elfordult eredeti céljaitól és szellemiségétől. Az ügyészég szerint a lap Törökország-ellenes terrorszervezetek védelmezőjévé és támogatójává vált, valamint olyan híreket és kommentárokat közölt, amik messze túlmutattak a sajtószabadság biztosította éles bírálaton.

KAPCSOLÓDÓ CIKK