Drogkereskedő volt a megölt polgármester és családja

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök, Fülöp-szigetek
Philippine President Rodrigo Duterte walks past honour guards as he arrives at Manila international airport in Manila on May 24, 2017, after returning from a visit to Russia. Duterte threatened on May 24 to impose martial law nationwide to combat the rising threat of terrorism, after Islamist militants beheaded a policeman and took Catholic hostages while rampaging through a southern city. / AFP PHOTO / NOEL CELIS
Vágólapra másolva!
Tizenkét embert, köztük egy újabb, drogbűnözéssel gyanúsított polgármestert ölt meg a Fülöp-szigeteki rendőrség vasárnap egy kábítószer-ellenes razziasorozatban – közölték a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

A kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított Ozamiz város polgármesteréhez, az alpolgármesteri posztot betöltő lányának, Nova Parojinognak és a család további három tagjának a birtokára vonult ki a Mindanao szigeti rendőrség kora hajnalban.

Rodrigo Duterte Forrás: AFP/Noel Celis

Az ország déli részén lévő régió rendőrfőnöke, Timoteo Pacleb elmondta, hogy a polgármester birtokánál

A tűzpárbajban életét vesztette a polgármester, felesége, további családtagjai és négy biztonsági embere – Parojinog már a harmadik városi polgármester, akit az elmúlt egy év Fülöp-szigeteki drograzziában megöltek.

Az alpolgármesteri posztot betöltő lányát letartóztatták, a család legalább négy házában a rendőrök nagy tűzerejű lőfegyvereket, valamint nagymennyiségű metamfetamin-hidroklorid kábítószert foglaltak le.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteli elnök a múlt héten szögezte le, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát. Duterte egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint több mint háromezer emberrel végeztek kábítószerellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval magasabb lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma.

Duterte füzetével Forrás: AFP/Rey Baniquet

Duterte már sokszor megmutatta az a vastag füzetet, amely elmondása alapján több mint háromezer, a kábítószer-bűnözéssel kapcsolatban álló Fülöp-szigeteki tisztségviselő listáját tartalmazza.

A Mindanao szigeti, Parojinog család azok közé a nagyhatalmú drogklánok közé tartozott, amelyeket Duterte néven nevezett a nyilvánosság előtt, és a családot az elnök a kábítószer-kereskedelem mellett emberrablásokkal, bankrablásokkal és más súlyos bűncselekményekkel is megvádolta.