Putyin az orosz hadiflotta további modernizálását ígérte

2017.07.30. 12:57

Az orosz hadiflotta további modernizálására és átfogó állami támogatására tett ígéretet a vasárnapi szentpétervári haditengerészeti díszszemlén Vlagyimir Putyin orosz elnök.

A felvonuláson több mint ötezer tengerész, mintegy félszáz hadihajó és tengeralattjáró, valamint a haditengerészet légierejének negyven repülőgépe és helikoptere vett részt. A Néva folyón felvonult a Pjotr Velikij rakétahordozó nehézcirkáló és a világ legnagyobb nukleáris meghajtású tengeralattjárója, a Dmitrij Donszkoj, valamint az Ivan Gren partraszálló hajó.

Putyin a flotta történelmi háborús győzelmeinek és Oroszország haditengerészeti nagyhatalmi státuszának méltatása mellett hangoztatta, hogy az orosz hadihajók részt vesznek az olyan, új kihívások elleni harcban is, mint a terrorizmus és a kalózkodás.

Szentpétervár, 2017. július 30. Orosz hadihajó a Néva folyón az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2017. július 30-án. (MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)Forrás: MTI/AP POOL/Alekszandr Zemljanyicsenko

Az Északi, a Balti és a Fekete-tengeri Flotta, valamint a Kaszpi Flottilla hajóinak Putyin által fogadott parádéjánjelen volt Szergej Sojgu védelmi miniszter és Vlagyimir Koroljov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka is.

Szentpétervár, 2017. július 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök (k), Szergej Sojgu védelmi miniszter (b) és Vlagyimir Koroljov, a haditengerészet főparancsnoka (j) az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2017. július 30-án. (MTI/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko)Forrás: MTI/AP POOL/Alekszandr Zemljanyicsenko

Az orosz haditengerészet napja alkalmából megtartott díszszemlén részt vett több kínai hadihajó is, amelyek az elmúlt napokban az orosz flottával együtt hajtottak végre a Balti-tengeren megrendezett hadgyakorlatot.

KAPCSOLÓDÓ CIKK