Az albánok és a szerbek között osztaná fel Koszovót a szerb külügyminiszter, Ivica Dacic. Szerinte ez megoldaná a két náció között feszülő konfliktust.

Aleksander Vucic államő már nemzeti konzultációt kezdeményezett Koszovó helyzetéről . A külügyminiszter viszont Koszovó felosztását javasolja, amelyről hamarosan a köztársasági elnökkel tárgyal majd.

Ivica Dacic szerint egy esetleges területcserén feltétlenül ki kell alakítani egy különleges státust a Koszóvóban álló templomok és kolostorok részére. Továbbá létre kellene hozni a koszovói szerb kisebbségi önkormányzatok közösségét, amiről négy éve már megegyezett a két fél Brüsszelben.
A szerb külügyminiszter már többször is próbálkozott a területcsere illetve Koszovó felosztásának javaslatával, de eddig egyik sem valósult meg.

Itt az ideje, hogy nemzetként felhagyjunk azzal, hogy struccként a homokba dugjuk a fejünket, és próbáljunk meg végre reálisak lenni, ne engedjük meg magunknak azt, hogy elveszítsük, vagy átadjuk másnak, amink van, de ne is várjuk, hogy az ölünkbe hulljon az, amit már rég elveszítettünk – fogalmazott az egyik lapban a külügyminiszter.

Szavait a szerb sajtó úgy értelmezi, hogy Dacic igazából csak fel akarja készíteni lépésről lépésre a szerb népet arra, hogy elismerjék majd Koszovó különállóságát. Mindezt annak ellenére, hogy korábban az államfővel együtt jelentették ki azt, hogy Koszovó függetlenségét soha nem fogják elfogadni.