Tony Blair nem áll bíróság elé

2017.07.31. 16:41

Egy volt iraki tábornok perelni akarta Tony Blair egykori brit miniszterelnököt az iraki háború miatt. A londoni felsőbíróság viszont ejtette a keresetet.

Abdul Vahíd Sannan al-Rabat szerint a munkáspárti politikus agressziót követett el Irak 2003-as megtámadásával. A nemzetközi jogban ez azt jelenti, hogy a tábornok szerint Blair fegyveres erővel akart beleavatkozni Irak szuveneritásába.

Az angol és a walesi jog azonban nem ismeri ezt a fogalmat, így a felsőbíróság indoklása szerint az ügy nem állna meg a bíróságok előtt.

A Maszkátban élő egykori tábornok Tony Blair egykori külügyminiszterét, Jack Straw-t és a brit kormány akkori jogi főtanácsadóját, Lord Goldsmith-t is bíróság elé akarta állítani.

Blair- és George W. Bush-maszkot viseltek a tüntetők tavaly júliusban, amikor a független brit vizsgálóbizottság ítéletére vártakForrás: AFP/Ben Stansall

Tony Blair egy tavaly novemberi interjúban kijelentette, hogy továbbra is helyes döntésnek tartja a brit hadsereg bekapcsolódását a 2003-as hadműveletekbe, mivel véleménye szerint a világ biztonságosabbá vált Szaddám Huszein eltávolításával.

Egy független brit vizsgálóbizottság korábban megállapította, Nagy-Britannia úgy csatlakozott az iraki hadműveletekhez, hogy lett volna még lehetőség az akkori iraki rezsim békés leszerelésére, és 2003-ban Szaddám Huszein rezsimje már nem jelentett közvetlen fenyegetést a külvilágra.

A Chilcot-jelentés szerint a Tony Blair vezette akkori munkáspárti brit kormány hibás hírszerzési adatok és értékelések alapján csatlakozott az iraki háborúhoz.