Kitiltották Moldovából az orosz miniszterelnök-helyettest

2017.08.02. 16:40

A chrisinaui kormány kitiltotta Moldovából Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettest, mert szankciókkal fenyegetőzött moldovai látogatásának meghiúsítása miatt, s ezzel "ellenséges és becsmérlő módon nyilvánult meg a Moldovai Köztársasággal és állampolgáraival szemben".

Az orosz külügyminiszter nem hagyta szó nélkül Moldovából való kitiltását. A Roszjia 24 orosz hírcsatornán azt mondta: Természetesen lesz erre válasz. Nem lesz annyira emocionális, mint az első reagálás, de pontosan meg fogjuk állapítani, hogy ki áll emögött Chisinauban, Bukarestben, Budapesten és Brüsszelben. Ki fogjuk deríteni, hogy kik hozták meg ezt a döntést, a szankcióink pedig egyeztetettek és személyre szabottak lesznek."

Rogozin kijelentése viszont elfogadhatatlan volt a moldovai miniszterelnök számára. A moldvai külügyminiszter szerint Rogozin a tévének adott interjújában ellenséges és becsmérlő módon nyilvánult meg a Moldovai köztársasággal és állampolgáraival szemben.

A helyettes kormányfő szerint a gép fogadását Bukarest és Budapest is elutasította, így az végül Minszkben szállt le, ahonnan a politikus visszatért Moszkvába.

Bukarest még egy 2014-es megállapodásra hivatkozott a repülőgép elutasítása miatt, miszerint a Románia kitiltja azokat, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását.