Nagy a jövés-menés az amerikai nemzetbiztonságnál

Vágólapra másolva!
Szerdán este felmentették Washingtonban a amerikai Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóját, Ezra Cohen-Watnickot. Elemzők szerint a döntés a Fehér Házban zajló személyi átalakítások része. Közben letette a hivatali esküt Christopher Wray, az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) új igazgatója, aki ezzel hivatalosan is elfoglalta új posztját.
Vágólapra másolva!

Ezra Cohen-Watnicknak már a kinevezését is kifogásolták a hírszerző szervezetek vezetői, és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó márciusban már tett lépéseket az elmozdítása érdekében. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) elemzői ugyanis folyamatosan panaszkodtak a munkájára.

Cohen-Watnick azonban segítséget kért és kapott Jared Kushnertől, Donald Trump vejétől és tanácsadójától - akihez sajtóhírek szerint szoros és bensőséges barátság fűzi - valamint Steve Bannontól, az elnök stratégiai főtanácsadójától.

Egyelőre nem került nyilvánosságra, hogy mi volt a leváltás közvetlen oka, mindenesetre a Fehér Ház a szerda esti órákban közleményben tudatta a döntést. "McMaster tábornok nagyra becsüli a Nemzetbiztonsági Tanács hírszerzési igazgatóságának Ezra Cohen-Watnick vezetése alatt végzett munkáját" - olvasható a közleményben, amely leszögezte:

A 31 éves Cohen-Watnickot még Donald Trump első és pár hét után lemondásra késztetett nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn vitte a Fehér Házba. McMaster tábornok azonban, amióta átvette a Nemzetbiztonsági Tanács irányítását, fokozatosan kiszorította Flynn volt munkatársait. Hat munkatárstól vált meg, utolsóként Ezra Cohen-Watnicktól.

Cohen-Watnick elmozdítása két nappal az új kabinetfőnök, John Kelly beiktatása után történt, s elemzők megjegyezték, hogy az új kabinetfőnöknek - aki hírek szerint gyorsan és hatékonyan vette át a kaotikusnak ítélt helyzet irányítását - szintén szerepe lehetett a Nemzetbiztonsági Tanácsot érintő személyi változásban.

Letette hivatali esküjét az FBI új igazgatója

Letette szerdán Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter előtt hivatali esküjét Christopher Wray, az Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) új igazgatója, aki ezzel hivatalosan is elfoglalta új posztját.

Wray kinevezését "élete legnagyobb megtiszteltetésének" nevezte. Az FBI új igazgatója korábban George W. Bush elnök kormányának igazságügyi minisztériumában dolgozott, majd éveken át ügyvédi praxisát vezette.

Christopher Wray-t Donald Trump jelölte az FBI élére, miután májusban váratlanul leváltotta a szövetségi bűnüldöző hatóság éléről James Comey-t. Comey leváltása összefüggésben állt azzal a vizsgálattal, melyet az FBI a tavalyi amerikai választásba való orosz beavatkozással kapcsolatban folytat, ezért az igazságügyi minisztériumban különleges ügyész vizsgálja, hogy Trump akadályozta-e az igazságszolgáltatást.

Wray kinevezését a héten elsöprő többséggel szavazta meg az amerikai szenátus. Jeff Sessions közlemény útján tudatta, hogy az FBI új igazgatója "rendelkezik azzal tapasztalattal és szilárd jellemmel, amelyet az amerikai nép az FBI igazgatójától elvár".