Újabb terrortámadástól tartanak Franciaországban

Vágólapra másolva!
Franciaországba 271 dzsihádista tért vissza, miután Irakban vagy Szíriában harcoltak szélsőséges szervezetek fegyvereseiként, és az ügyészség mindannyiuk ellen vizsgálatot indított - közölte Gérard Collomb francia belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A francia hatóságok szerint összesen mintegy 700 francia állampolgár ment a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez.

A 217 felnőtt mellett 54 kiskorú francia állampolgár is hazatért a háborús övezetből.

A visszatérők közül van, aki őrizetben van. Collomb úgy értékelte, hogy "nagyon magas" a veszélye annak, hogy terrortámadás történik Franciaországban. Említést tett a párizsi Champs-Élysées-n történt két merényletről, és hét olyan kísérletről is, amelyeket a francia hatóságoknak sikerült meghiúsítaniuk.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy összesen már 18 500-nál is több ember neve szerepel azon a megelőzési célból felállított listán, amelyen a hatóságok azokat tartják nyilván, akik radikális viselkedést mutatnak.

Franciaországban 2015 novembere, a 130 halálos áldozatot követelő terrortámadások óta több mint 100-an váltak már iszlamista merényletek áldozataivá. Az országban a 2015-ös támadások óta rendkívüli állapot van érvényben, amely különleges jogkörökkel ruházza fel a hatóságokat, és amelynek bizonyos elemeit várhatóan állandósítani fogják a következő hónapokban a parlament elé kerülő, új terrorellenes törvény révén.