Az észak-koreai külügyminiszter nem tartja őszintének Szöul közeledését

Vágólapra másolva!
Észak-Korea külügyminisztere elutasította Dél-Korea legutóbbi tárgyalási kezdeményezését, őszintétlennek nevezve a javaslatot azon a rövid alkalmi találkozón, amelyre vasárnap került sor a Dél-kelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) manilai biztonsági fórumának margóján - közölték szöuli kormányforrások.
Vágólapra másolva!

Ri Jong Ho észak-koreai és Kang Kjung Va dél-koreai külügyminiszter az ASEAN találkozósorozatára érkezett diplomaták hivatalos vacsoráján váltott egymással néhány szót.

Az előre nem egyeztetett, alig háromperces beszélgetés során az északi fél Mun Dzse In dél-koreai elnöknek arra a júliusi ajánlatára utalt, hogy

a felek újítsák fel katonai megbeszéléseiket a határ menti feszültségek enyhítésére,

és tartsanak egy vöröskeresztes egyeztetést az 1950-53-as koreai háború által kettészakított családok találkozóinak felújítása érdekében is.

„Nélkülözik az őszinteséget”

A javaslatra a phenjani vezetés mindmáig nem reagált, és Kang Kjung Va a fogadáson mielőbbi választ sürgetett észak-koreai kollégájától. A Yonhap dél-koreai hírügynökség hétfői beszámolója szerint azonban Ri letorkolta őt azzal, hogy

- Tekintettel az aktuális helyzetre, amelyben Dél az Egyesült Államokkal együttműködve egyre nagyobb nyomást igyekszik gyakorolni Északra, ezek a javaslatok nélkülözik az őszinteséget” - jelentette ki.

A phenjani kommunista rezsim nukleáris törekvései által jelentett, egyre növekvő fenyegetés központi téma volt az ASEAN manilai találkozóin, amelyen részt vett a válságban érintett minden fontos fél külügyminisztere.

Újabb ENSZ-szankciók

Washington és Peking az elmúlt időszakban növelte nyomását az ENSZ tilalma ellenére újabb és újabb ballisztikus rakétakísérletet végrehajtó Phenjanra. Egyeztetéseik eredményeképpen

az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja szombaton - meglepetésre egyhangúlag elfogadott határozattal -

újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát

nukleáris és rakétaprogramja miatt.

A szankció nyomán Phenjan évi 1 milliárd dollár, vagyis több mint 255 milliárd forintnyi exportbevételtől eshet el. A fenti lépéseken kívül utazási tilalommal és vagyonuk befagyasztásával sújtottak kilenc, a bankszektorban és a hadiiparban tevékenykedő észak-koreai magánszemélyt, illetve zárolták négy észak-koreai vállalat - köztük két bank és egy biztosító - vagyonát.

A határozat egyúttal megtiltja a külföldi cégeknek, hogy közös vállalatokat hozzanak létre észak-koreai partnerekkel, illetve elrendelte a már létező társaságokba való befektetések leállítását.

Fokozzák a nyomást

A 2371-es határozat 2006 óta a nyolcadik a maga nemében. A Biztonsági Tanács legutóbb júniusban fokozta a nyomást Észak-Koreán, de

Phenjant eddig nem sikerült megfékezni.

Donald Trump amerikai elnök januári beiktatása óta a szombaton elfogadottak voltak az első BT-szankciók, amelyeket amerikai kezdeményezésre léptettek életbe Észak-Koreával szemben.