Az Egyesült Államok együttműködne Oroszországgal

2017.08.07. 10:12

Az Egyesült Államok együttműködésre törekszik Oroszországgal, hiszen értelmetlen lenne elvágni a kapcsolatot azért, mert bizonyos ügyekben nem értenek egyet—mondta Rex Tillerson amerikai külügyminiszter.

Az orosz és az amerikai külügyminiszter Manilában, a Fülöp-szigeteken találkozott a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) 50. külügyminiszteri tanácskozása alkalmából.

Tillerson úgy értékelte a találkozót, hogy Oroszország hajlandóságot mutatott arra, hogy tárgyaljanak Ukrajna ügyéről. Az amerikai külügyminiszter szerint kezelhetők a két ország problémái.

Találnunk kell olyan pontokat, amelyekben együtt dolgozhatunk. Azokban a kérdésekben pedig, amelyekben eltérően gondolkozunk, folytatnunk kell az útkeresést, hogy megoldhassuk a problémát. Moszkvának meg kell értenie, hogy az amerikai elnökválasztás befolyásolása nagyon komoly ügy Washington számára és a bizalmatlanság egyik legfőbb forrása– mondta Tillerson.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy még nem válaszolt Moszkva azon lépésére, miszerint az Egyesült Államoknak csökkentenie kell a diplomáciai személyzetét. De hozzátette, hogy szeptember elsejéig döntés születik az ügyben.