Erdőtűz pusztított a Vaskapu-szoros természetvédelmi területén

2017.08.07. 21:16

Erdőtűz pusztított Romániában a Vaskapu-szorosban található Szinice természetvédelmi területen, amelyet különleges élőhellyé nyilvánított a Természetvédelmi Világszövetség.

A Szinice-térségben mintegy ötven hektáron gyulladt ki a hétvégén a lombhullató erdő, amelynek oltásában Romániában először vetettek be repülőgépet.

A katasztrófavédelmi egységek munkáját vasárnap és hétfőn is a hadsereg egyik Spartan C-27-es repülőgépe segítette, amely alkalmanként hat darab ezerliteres víztartályt dobott le az égő erdőre.
A szinicei erdőtűzzel a térség három megyéjének tűzoltói küzdenek, ugyanazok, akik múlt héten a közeli Domogled-Cserna nemzeti parkban dolgoztak az újra és újra lángra kapó erdő oltásán.
Flavius Iscru, a Mehedinti megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este elmondta, hogy a tüzet lokalizálták, de az erős szél miatt a légi oltást felfüggesztették az éjszakára.

Két-három tűzfészek lángol még, de körülöttük már leégett az erdő, így remélhetőleg a tűz már nem terjed tovább - magyarázta.

A Szinice-térség főleg őslénytani szempontból roppant értékes lelőhely, ahonnan egyebek között a krétakorból fennmaradt, kétméteres átmérőt közelítő ammonitesz-házak (csigához hasonló, spirális házú tengeri puhatestűek maradványai) kerültek elő.