Tovább szigorítaná a román kormány a rendőrök nyugdíjazási feltételeit

2017.08.07. 14:50

A román kormány megszüntetné a rendőrök 47 éves koruk előtti nyugdíjazását és meggátolna azt is, hogy a korkedvezménnyel nyugállományba vonultakat visszafoglalkoztassák az állami szektorban - írta hétfői számában a Romania Libera napilap.

Carmen Dan belügyminiszter szerint jelenleg azok a rendőrök, akiknek megszűnik a munkaköre vagy akinek átszervezik az alegységét, bármilyen más munkakört elutasíthatnak és nyugdíjba vonulhatnak már 47 éves koruk előtt is.

A nyugdíj magasabb a munkabérnél

Az elmúlt egy évben 12 ezer rendőr ment korkedvezménnyel nyugdíjba, mivel a nyugdíjuk az addigi bérüket is meghaladta, és nem gátolta őket semmi abban, hogy nyugdíjuk mellett dolgozhassanak is.

A belügyminiszter szerint a román kormány ősszel módosítani fogja a rendőrök jogállásáról szóló törvényt.

Ennek véget kell vetni: nem kaphatsz egyszerre nyugdíjat és fizetést is az államtól. Nyugdíjba vonultál, viszontlátásra! Esetleg mehetsz a magánszférába. Biztos, hogy erről is kidolgozunk egy döntést" – idézte Lia Olguta Vasilescu munkaügyi minisztert a Romania Libera című lap.

Az ellenzéki lap szerint a szociáldemokrata Ponta-kormánynak a fegyveres szervek különleges nyugellátásáról két éve hozott törvénymódosítása több mint húszezer jól képzett, ereje teljében lévő katona, rendőr és hírszerző idő előtti nyugdíjba vonulását eredményezte.

Korlátozzák a különleges nyugdíjat

Pénteken a Mihai Tudose vezette román szociálliberális kormány a különleges nyugdíjak korlátozásáról döntött. A katonák, rendőrök, hírszerzők, törvényhozók, pilóták, diplomaták nyugdíja ezentúl nem lehet magasabb, mint addigi fizetésük, a járandóságot pedig utólag már csak az infláció mértékében növelik, nem pedig az illető ágazatot érintő minden béremelés alkalmával.