Az Egyesült Államok hamarosan bejelenti, hogy hadműveletet kezd a Fülöp-szigeteken, légicsapásokat mérve az Iszlám Államhoz köthető Maute terrorszervezet harcosaira.

Az NBC amerikai tévécsatorna két védelmi minisztériumi forrása szerint az erre vonatkozó terveket jelenleg mérlegelik a Pentagonban. A légicsapásokat valószínűleg pilóta nélküli repülőgépekkel hajtanák végre.

A tv-csatorna úgy tudja, hogy

az amerikai műveletek megindítását napokon belül bejelentik,

miután a Fülöp-szigeteki hadsereggel harcban álló dzsihadisták a térség több, az Egyesült Államokkal szövetségesi viszonyban lévő országát is fenyegetik.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter hétfőn a Fülöp-szigeteki fővárosban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminiszteri találkozója előtt azt mondta,

az Egyesült Államok megfigyelési eszközökkel, kiképzéssel, információkkal és repülőgépekkel támogatja Manilát a szélsőségesekkel szemben.

Tillerson azt is mondta, nem gondolja, hogy az iszlamistákkal szembeni amerikai segítség összeegyeztethetetlen volna a Fülöp-szigeteki hatóságok emberi jogi szempontból aggályosnak tartott drogellenes kampányával.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök és az amerikai külügyminiszter az ASEAN 50. külügyminiszteri tanácskozása alkalmával egyeztetett Manilában.

A mostani volt az eddigi legmagasabb szintű találkozó Donald Trump amerikai elnök kormányzata és Duterte között,

és a találkozón egyebek mellett megvitatták a dél-Fülöp-szigeteki Mindanao szigetén, Marawiban kialakult biztonsági helyzetet is.

A városban már negyedik hónapja összecsapások folynak az Iszlám Állammal szövetséges Maute fegyveresei és a kormánycsapatok között. A harcok miatt a Fülöp-szigeteki törvényhozás júliusban megszavazta Duterte indítványát, hogy további öt hónapra hosszabbítsák meg a május végén, eredetileg 60 napra meghirdetett katonai igazgatás bevezetését.

A harcokban május óta több mint 600 ember halt meg,

többségében a lázadók soraiból, de több tucat civil lakost is kivégeztek a szélsőséges fegyveresek, akik jelenleg mintegy 300 túszt tartanak fogva Marawiban, és a kormányerők emiatt nem tudnak átfogó támadást indítani ellenük.

Az amerikai haderő évek óta megoszt hírszerzési információkat a Fülöp-szigetekkel. Jeff Davis, a Pentagon szóvivője azt mondta: „Immár 15 éve folyamatos a terrorellenes jelenlétünk a Fülöp-szigeteken”.

Jelenleg is van a terepen egy kisebb amerikai katonai egység, amely az Iszlám Állam elleni harcot támogatja.