Vádat emeltek a mexikói Sinaloa drogkartell egyik vezetőjének fia ellen az Egyesült Államokban hétfőn. Damaso Lopez Serrano két héttel ezelőtt adta meg magát az amerikai hatóságoknak, miután átlépte a mexikói-kaliforniai határt.

A 29 éves Lopez Serrano ellen a kaliforniai San Diegóban emeltek vádat metamfetamin, kokain és heroin - bűnszövetkezetben elkövetett - Egyesült Államokba viteléért és forgalmazásáért. Lopez Serrano a hétfői meghallgatáson ártatlannak mondta magát.

A drogcsempészéssel és drogkereskedelemmel vádolt mexikói férfi előzetes letartóztatásban van, ügyvédje, Michel Littman azonban az AFP francia hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nincs tudomása arról, hogy védencét hol őrzik, mert állandóan más helyre szállítják. A következő bírósági meghallgatás időpontját november 2-ra tűzték ki.

Az apja, a "Köpcös" jobbkeze volt

Damaso Lopez Serrano apja az a Damaso Lopez Nunez, akit a Sinaloa drogkartell hírhedt vezetőjének, Joaquín 'El Chapo' Guzmánnak, vagyis a "Köpcösnek" a jobbkezeként tartottak számon.

Guzman jelenleg amerikai börtönben van - a Netflix filmgyártó amerikai cég éppen tévésorozatot forgat az életéről -, és az idén májusban, Mexikóban letartóztatták Damaso Lopez Nunezt is.

Damaso Lopez Serrano apját Joaquin Guzman Loera jobbkezeként tartották számonForrás: NurPhoto/Pedro Mera/Xinhua/Photoshot/NurPhoto/Pedro Mera

A bűnszövetkezetnek nevet adó Sinaloa egyébként Mexikó egyik nyugati szövetségi állama, és a Kaliforniai-öböl partján fekszik.

125 ember ellen emeltek vádat

A Lopez Serrano elleni vádemelés után a washingtoni igazságügyi minisztérium hétfőn este közleményt adott ki, amelyben a többi között leszögezte, hogy

öt esztendeig tartó nyomozás után került sor a letartóztatásra.” A Narco Polo elnevezésre keresztelt nyomozás során a Sinaloa kartell 125 embere ellen emeltek vádat.

Amikor minden korábbinál több amerikai hal meg kábítószer-túladagolásban, az igazságügyi minisztérium számára elsődleges feladat a családjainkat mérgező veszélyes drogokért felelős mexikói kartellek elleni küzdelem - szögezte le a közleményben Jeff Sessions igazságügyi miniszter.

Többen halnak meg túladagolásban, mint korábban gondolták

Hétfőn sugárzott riportjában az NBC televízió „járványnak” nevezte az Egyesült Államokban egyre nagyobb méreteket öltő kábítószer-fogyasztást és halállal végződő túladagolást.

A műsor hivatkozott a Virginia Egyetem nemrégiben nyilvánosságra hozott legújabb tanulmányára, amelyből kiderül, hogy a halálos kábítószer-túladagolások sokkal nagyobb arányban pusztítanak az Egyesült Államokban, mint azt a korábbi felmérések mutatták. A tanulmány szerint 2008 és 2014 között 24 százalékkal többen haltak meg ópiumszármazékok és 22 százalékkal többen heroin túladagolása miatt, mint azt korábban jelentették.

Elsősorban Pennsylvaniában, Indianában, New Jersey-ben, Louisianában és Alabamában tragikus a helyzet.

Elnöki opiátbizottság

Az amerikai elnök március végén létre is hozott egy úgynevezett elnöki opiátbizottságot, amelynek vezetője Chris Christie, New Jersey állam kormányzója. A bizottság a minap arra sürgette Donald Trump elnököt, hogy

hirdessen ki országos szükségállapotot a kábítószer és az opiáttartalmú szerek elleni harc jegyében.2015-ben csaknem 35 ezer amerikai halt meg heroin- és opiáttartalmú szerek (köztük fájdalomcsillapítók) miatti túladagolásban.