A választások békés megtartására szólította fel a kenyaiakat Barack Obama volt amerikai elnök hétfőn, a kelet-afrikai országban kezdődő szavazás előestéjén.

- Arra kérek minden kenyai vezetőt, hogy utasítsa el az erőszakot, és tartsa tiszteletben a nép akaratát - hangsúlyozta nyilatkozatában Barack Obama, hozzátéve, hogy a parlamenti és elnökválasztásnak békésnek és hitelesnek kell lennie. A volt amerikai elnök apai ágon kenyai származású.

Négy éve zavargásokba torkolott a választás

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szintén békés szavazást szorgalmazott. Egy televíziós beszédben arra szólította fel a választókat, hogy

szavazatuk leadása után térjenek vissza az otthonaikba, és ott várják meg az eredményeket.

A tíz évvel ezelőtti kenyai választások véres zavargásokba torkollottak, a szavazást követő összecsapásokban több mint 1100 ember halt meg.

Fegyveresek támadtak az alelnök házára

Kedden 19,6 millió kenyai választópolgár járulhat a szavazóurnákhoz, hogy államfőt, parlamenti képviselőket és szenátorokat, valamint kormányzókat válasszon. Elemzők fej-fej melletti eredményt várnak a jelenlegi elnök, Kenyatta és az ellenzéki Raila Odinga volt miniszterelnök államfői posztért zajló párharcában.

Kenya, amely Kelet-Afrika leggazdagabb országa, régóta stabil államnak számít. A heteken át tartó választási kampány is békésen zajlott egészen július végéig, amikor ismeretlen tettesek meggyilkolták a választási bizottság egyik vezető tagját. Előzőleg fegyveresek támadtak William Ruto alelnök házára, ő és családja azonban éppen nem tartózkodtak otthon.

Jelentős haladás a demokrácia megerősítésében

Kedden a biztonsági erők 180 ezer tagjának bevetésével biztosítják majd a választások rendjét. A szavazás lebonyolítását több ezer megfigyelő, köztük számos külföldi követi majd figyelemmel. Az Afrikai Unió megfigyelőmisszióját Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök vezeti, John Kerry volt amerikai külügyminiszter áll a Carter Center megfigyelőcsoportjának élén, de megfigyelőket küldött az Európai Parlament is.

Előzetesen több megfigyelő, köztük az ENSZ három jelentéstevője is úgy vélte, hogy 2007 óta Kenya jelentős haladást ért el "a demokrácia megerősítésében". Genfi nyilatkozatukban mindazonáltal, az elmúlt hetek erőszakcselekményeire tekintettel, a politikai szereplők békés fellépésének fontosságára hívták fel a figyelmet.