Első alkalommal ítéltek el jogerősen egy férfit Németországban azért, mert megpróbált Szíriába szökni és csatlakozni az iszlám harcosokhoz.

Németországban már 2015 óta büntethető, ha valakit elfognak a repülőtéren miközben megpróbál egy terroristákat kiképző táborba utazni. A német legfelsőbb bíróság első alkalommal kedden hagyott jóvá egy ilyen büntetést.

A két és fél év börtönre ítélt férfit a müncheni repülőtéren vették őrizetbe 2015 októberében, amikor Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon egy terroristákat kiképző táborhoz. Elfogásakor egy egyirányú jegyet és két mobiltelefont találtak nála.
Mint kiderült, nem ez volt az első próbálkozása, korábban már eljutott Törökországig, ahol azonban nem sikerült átkelnie a határon Szíriába.A német büntető törvénykönyv 2009 óta teszi lehetővé, hogy az államot komolyan veszélyeztető bűncselekmények, például terrortámadások előkészítéséért elítéljenek valakit. A jogszabály azonban aggályokra adott okot, mivel így olyan tettekért állíthatnak bíróság elé embereket, amit még el sem követtek.

Ennek ellenére a legfelsőbb bíróság 2014-ben zöld utat adott a törvénynek, amit egy évvel később kiegészítettek a kiutazási próbálkozások büntetésére vonatkozó paragrafussal. Erre azért volt szükség, mert egyre gyakrabban utaztak el fiatal németek Szíriába, hogy csatlakozzanak a polgárháborúhoz. Így pedig jogosan lehet attól tartani, hogy radikalizálódott visszatérőként veszélyeztetik az ország biztonságát.