Kína betartja az Észak-Korea elleni új szankciókat

Vágólapra másolva!
Vang Ji kínai külügyminiszter azt mondta, Kína fogja fizetni a legnagyobb árat az ENSZ Észak-Koreával szembeni legújabb büntető intézkedéseiért a szoros gazdasági kapcsolat miatt, de mindig be fogja tartani a határozatokat.
Vágólapra másolva!

A Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) 50., Manilában tartott külügyminiszteri tanácskozásán megszólaló Vang szerint az új szankciók megmutatták, hogy

Kína és a nemzetközi közösség is ellenzi Észak-Korea folyamatos rakétakísérleteit.

Azt mondta, a hagyományos gazdasági kapcsolatok miatt főként Kína fogja megfizetni a határozat életbe léptetésének árát, de a nemzetközi atomsorompó-rendszer, valamint a térségbeli béke és stabilitás védelme érdekében Kína maradéktalanul be fogja azt tartani.

Kína többször jelezte, hogy elkötelezett az egyre keményebb ENSZ-határozatok betartását illetően.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton újabb szigorú büntetőintézkedésekkel sújtotta Észak-Koreát nukleáris és rakétaprogramja miatt. Így Észak-Korea évi 1 milliárd dollár (több mint 255 milliárd forint) exportbevételtől eshet el.

Az új intézkedéscsomag tiltja a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tengeri ételek kivitelét.

Vang azt javasolta, indítsák újra a hatoldalú tárgyalásokat Észak-Korea, Oroszország, Japán, Kína, az Egyesült Államok és Dél-Korea részvételével.

A kínai külügyminiszter pozitívan értékeli amerikai kollégája, Rex Tillerson "négy nem" politikáját, és reméli, hogy az visszhangra talál Észak-Koreában.

Az amerikai külügyminiszter korábban azt mondta, az Egyesült Államok nem törekszik az észak-koreai rezsim leváltására, sem összeomlására, valamint a Koreai-félsziget felgyorsított egyesítésére és az amerikai hadsereg Észak-Koreába küldésére sem.