Abháziába látogatott kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki megígérte, hogy Oroszország továbbra is megadja a politikai, gazdasági és biztonsági támogatást a szakadár georgiai tartománynak.

Putyin látogatásán, amely egybeesett a 2008. évi orosz-grúz háború évfordulójával, a határ- és vámellenőrzés könnyítését ígérte az utazások és a kereskedelem támogatása céljából. A Raul Hadzsimba abház elnökkel tartott találkozója utáni sajtótájékoztatón Putyin ígéretet tett arra, hogy Oroszország a jövőben is hozzájárul Abházia társadalmi-gazdasági fejlődéséhez, biztonságának garantálásához, és mindenféle politikai támogatást megad számára".

A NATO sajnálatának adott hangot, hogy Putyin előzetesen nem egyeztetett a georgiai vezetéssel abháziai látogatásáról. Az észak-atlanti szövetség úgy véli, hogy ez a látogatás aláássa a térségbeli konfliktus rendezésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket - közölte kedden Brüsszelben Dylan White, a NATO megbízott szóvivője.

Abházia az 1990-es évek elején, a Szovjetunió szétesése után vált ki Grúziából. A 2008-as orosz-georgiai háború után Dél-Oszétia mellett - amely felett Tbiliszi sikertelenül próbálta meg fegyverrel visszaszerezni ellenőrzését - Abházia is kinyilvánította függetlenségét. Oroszország mindkét tartományt független államként ismeri el, és a nemzetközi bírálatok ellenére katonákat állomásoztat területükön.