Kétszázharmincöt túszként fogva tartott civilt engedtek szabadon kedd este a tálibok az észak-afganisztáni Szári-Pul tartományban a vének által folytatott közvetítés eredményeként - közölte a helyi kormányzó szóvivője.

Zabihullah Amani elmondta, hogy az elengedett túszokat épségben kimenekítették Szári-Pul tartományi székhelyre, de a tálibok továbbra is ismeretlen számú túszt tartanak fogva.

Egy nevének elhallgatását kérő biztonsági vezető elmondta, hogy mintegy száz civil rekedt a síita többségű Mirza Olong faluban, ahol szombaton nagyon sok polgári személyt megöltek.Amani nemrégiben elmondta, hogy a támadók - az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges tálibok - szombaton legalább 150 családot magukkal hurcoltak. Tartományi vezetők szerint legalább 50 embert öltek meg a faluban.

Mohammad Zaher Wahdat, a tartomány kormányzója a Tolo News televíziónak elmondta, hogy a vének erőfeszítései ellenére az áldozatok holttestét nem találták meg.
Helyi vezetők szerint a falut teljesen elvágták a külvilágtól, amikor a támadók begyűjtötték az összes telefont.

Az afgán hatóságok hétfőn bírálták a Szájed körzetet kétnapi harcok után szombaton elfoglaló tálibok és a Mirza Olong síita falura támadó - feltehetően az Iszlám Állam - fegyveresei által végrehajtott műveletet.