Az olasz hatóságok három napja várakoztatják a Proactiva Open Arms civilszervezet egyik migránsokat szállító hajóját.

A szervezet július végén jelezte, hogy kész csatlakozni a római kormány magatartási kódexéhez, amely a földközi-tengeri mentést szabályozza. A Proactiva Open Arms képviselői végül kedden aláírták az intézkedéscsomagot. Ezt követően megkapták a kikötési engedélyt. Olasz hírügynökségi jelentések szerint azonban a hajó azóta sem lépett olasz vizekre.

Egy másik hajó, a Golfo Azzurro három férfit vett fel a Máltához tartozó úgynevezett Sar-tengeri zónában, de sem a szervezet, sem a hatóságok nem közölték, hogy kikről van szó. Az olasz hatóságok szerint a hajónak Máltán kellett volna kikötnie, ahol viszont 2013 óta nem engedik kikötni a migránsokat szállító hajókat.

Forrás: AFP/Angelos Tzortzinis

A szervezet videója szerint a Proactiva egy másik mentőhajójára a líbiai parti őrség tüzet nyitott nemzetközi vizeken, mert azzal vádolta őket, hogy a szervezet együttműködik az embercsempészekkel. Catherine Ray, az EU külügyi és biztonságpolitikai szóvivője kedden elítélte a líbiai parti őrség erőszakos fellépését.

A földközi-tengeri NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatokat vizsgáló szicíliai Trapani ügyészsége nyomozást indított Mussie Zerai katolikus pappal szemben, aki állítólag GPS segítségével azonosította és előre értesítette az NGO-mentőhajókat, hogy hol találják a migránsokat.