Észak-Korea augusztus közepéig elkészíti a Guam elleni támadás tervét

Háborúval fenyeget Észak-Korea
Vágólapra másolva!
Észak-Korea augusztus közepéig elkészíti a Guam amerikai külbirtok elleni rakétatámadás tervét, utána csak Kim Dzsong Un vezető döntésétől függ, hogy elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával - jelentette csütörtökön a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A szokatlanul részletes beszámoló a támadási terv egy újabb állomása az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti kölcsönös fenyegetőzésnek.

Donald Trump amerikai elnök "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg kedden Phenjant, "amilyet még nem látott a világ", arra az esetre, ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat, később azonban két egymást követő Twitter-üzenetben visszafogottabban nyilvánult meg.

Háborúval fenyeget Észak-Korea Forrás: --

Phenjan szerdán közölte: „komolyan mérlegeli”, hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek hadászati jelentőségű katonai létesítményei vannak.

Japán fölött repülnének át a rakéták

A KCNA a csütörtöki jelentésében „zagyvaságok tömkelegének” nevezte Trump fenyegetését.

Képtelenség értelmes párbeszédet folytatni egy ilyen őrülttel, csak nyers erővel lehet rá hatni - írta a hírügynökség, hozzátéve, hogy Phenjan továbbra is figyelemmel kíséri az Egyesült Államok nyilatkozatait és viselkedését.

A Koreai Néphadsereg által elindítandó

- idézte a KCNA Kim Rak Gjom tábornokot, a hadsereg stratégiai erőinek parancsnokát. „A rakéták 3356,7 kilométer hosszú pályát futnak majd be, amihez 1065 másodpercre lesz szükségük, és Guamtól 30-40 kilométerre csapódnak be az óceánba” - tette hozzá a tábornok.

Japán elfoghatja a dél-koreai rakétákat

A japán kormány szóvivője a jelentésre reagálva azt mondta: „Határozottan felszólítjuk Észak-Koreát, hogy vegye komolyan a nemzetközi közösség többszöri figyelmeztetését, tegyen eleget az ENSZ határozatainak, és tartózkodjon a további provokációktól.”

A szóvivő azonban - minthogy Japán az Egyesült Államok szoros szövetségese - Donald Trumpéhoz hasonló harcias hangnemet is megütött: „Nagyon fontos fenntartani az Egyesült Államok nukleáris elrettentő erejét ebben a nagyon aggasztó térségi biztonsági helyzetben. Trump elnök ki is jelentette, hogy semmilyen válaszlehetőséget nem zár ki, így a katonait sem, és a japán kormány üdvözli ezt a politikát” - mondta Szuga Josihide.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig a Kyodo hírügynökség jelentése szerint azt mondta a tokiói parlament alsóházának egyik bizottságában:

Japán jogszerűen elfoghat minden olyan észak-koreai rakétát, amely Guam felé tart,

hiszen annak fölötte kell elrepülnie, és így veszélyezteti a szigetországot is.
Szakértők azt mondják: Japán egyelőre nem képes elfogni ilyen rakétát - jegyezte meg a Reuters.

Okonogi Maszao, a tokiói Keió Egyetem emeritus professzora a KCNA jelentésére reagálva azt mondta a Reuters hírügynökségnek: szerinte Phenjan

Talán azt tervezik, hogy a kísérletképpen elindított rakéták nem a Japán-tengerbe fognak becsapódni (mint eddig), hanem Guam környékén. A bejelentésnek az lehet a burkolt üzenete, hogy ez nem egy valódi támadás lesz - mondta.

Közös hadgyakorlatot tartottak

A japán légierő bejelentette csütörtökön, hogy az ország légterében, de a Koreai-félszigethez közel

közös légi hadgyakorlatot tartott

kedden amerikai bombázó repülőgépekkel az észak-koreai rakétakísérletek miatt kialakult feszült térségi helyzetben. A Kjúsú sziget körüli gyakorlatban két B-1B Lancer amerikai bombázó és két F-2-es japán harci gép vett részt.

Két B-1B Lancer és bombázó és két F-2-es japán harci gép vett részt a hadgyakorlatban Forrás: AFP/Shane Cuomo

Az amerikai gépek a Japánnal közös gyakorlat után a dél-koreai légierővel közösen is elvégeztek egy hasonló gyakorlatot - tette hozzá a japán légierő.

Trump veszettül tárgyalt volna

Donald Trump amerikai elnök még üzletemberként 1999-ben adott egy interjút a CNN-nek, és ebben arról beszélt, hogy ha ő volna az elnök, megelőző katonai csapást mérne Észak-Koreára. A felvétel egyes részleteit az amerikai hírtévé most feltette a YouTube fájlmegosztó oldalra.

Trump a riporter kérdésére válaszolva jelentette azt ki, hogy

kész volna csapást mérni Észak-Koreára,

de, mint mondta, előbb tárgyalna Phenjannal.

Veszettül tárgyalnék, és megpróbálnám elérni a lehető legjobb megállapodást - jelentette ki. Hozzátette azonban, hogy ha nem járna sikerrel, akkor „jobb előbb megoldani a problémát, mint később”. „Vagy ön csak öt év múlva oldaná meg, amikor már mindenütt lesznek robbanótölteteik, és mindegyik New Yorkra, Washingtonra és mindegyikünkre irányul?” - kérdezett vissza Trump a riporternek.