Megdöbbentően ostobák és gyávák is a muszlim terroristák

Horizontal
This video image taken from a CCTV camera at a petrol station in Ressons, North of Paris, on November 11, 2015 shows Salah Abdeslam (R), a suspect in the Paris attack of November 13, and Mohammed Abrini (C) buying goods. Investigators are still seeking Salah Abdeslam, a 26-year-old Frenchman living in Belgium, who is thought to have hired the cars used by the attackers and arranged hotel apartments for the nights before the rampage and Mohamed Abrini, a 30-year-old Moroccan Belgian, suspected of having participated in scouting out the attack sites with Abdeslam. / AFP PHOTO / OFF / -
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Államhoz csatlakozó vagy azokkal egyszerűen szimpatizáló terroristák nagy többsége első- vagy másodgenerációs migráns. Aljas fanatizmusukról sokat írtak sok helyen, arról kevesebbet, hogy ezekről a bűnözőkről sokszor az derül ki, hogy gyávák is. Az persze evidens, hogy nem a társadalomba sikeresen beilleszkedő, hiperművelt embereket lehet könnyen fanatizálni, és nem orvosprofesszorokból lesznek az öngyilkos merénylők, de egyre több terroristáról derül ki, hogy döbbenetesen ostoba. Természetesen ez semmire nem mentség, de sajátos körülmény.
Vágólapra másolva!

A politikailag korrekt beszédre annyira kényes francia társadalom egy része kis túlzással szinte jobban felháborodott Salah Abdeslam ügyvédjének szavain, mint magán a 2015-ös dzsihadista párizsi merényleten. Amikor 130 embert öltek meg.

Salah Abdeslam Forrás: AFP/Dsk

Salah Abdeslam volt az egyik szervezője a merényletnek, ő volt az, aki Magyarországon, a Keleti pályaudvaron is verbuvált terroristákat a migránsok között. A szervezkedéshez volt bátorsága, a konkrét akcióhoz már kevésbé, megijedt, ezért nem merte saját magát felrobbantani, inkább bujkálni kezdett. A francia és a belga rendőrség hibájából ez hónapokig sikerült is neki. Miután elfogták, kapott egy kirendelt ügyvédet, aki néhány hét után visszaadta a bizonyos szempontból hálás ügyet. Annyiból lett volna számára hálás az ügy, hogy a rengeteg médiaszereplés miatt hamar sztárügyvéd lehetett volna a fiatal jogászból.

Salah Abdeslam két nappal a párizsi terrortámadás előtt egy biztonsági kamera felvételén Forrás: AFP/-

Amin sokan felháborodtak, az ügyvéd indoklása volt, miért adja fel a terrorista védelmét: arról beszélt, hogy Salah Abdeslam egy idióta, feltehetően nem is mérhető az IQ-ja, sőt a TF1 riporterének azt mondta interjú közben egy csikkekkel teli hamutartóra mutatva, hogy annyi esze van, mint ennek, itt. Vagyis, mint egy darab tárgynak, vagy a benne levő szemétnek. Azt is mondta, hogy jogi értelemben képtelenség egy ilyen ostoba embert védeni. Természetesen a felháborodás alaptalan és nevetséges volt, az ügyvéd semmilyen etikai vagy jogi határt nem lépett át, a francia törvények szerint a nagy érdeklődésre számot tartó, társadalmilag súlyos ügyek esetében a kirendelt ügyvéd megindokolhatja nyilvánosan, hogy miért nem vállalja, vagy hagyja abba az ügyet. Részleteket nem közölhet, de a saját szerepéről beszélhet.

Sebesült férfi a kimenekített emberek között a párizsi Bataclan koncertterem közelében, miután az épületben mintegy száz embert túszul ejtettek 2015. november 13-án. (MTI/EPA/Yoan Valat) Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

Salah Abdeslamhoz hasonlóan megfutamodott egy másik terrorista is a 2015-ös párizsi támadás idején. És ő is döbbenetesen ostobán viselkedett. A Stade de France-ba akart bejutni, ott éppen a francia-német meccset játszották, a nézőtéren Angela Merkel kancellár és Francois Hollande akkori köztársasági elnök, egymás mellett. A terrorista állítólag egy felsőbb szektorból akart a két állami vezetőre ugrani és felrobbantani őket. Nehéz elképzelni, hogy sikerült volna, mindenesetre hamarabb léket kapott a nem túlságosan kidolgozottnak tűnő terve.

Ugyanis a Stade de France-ban három biztonsági ellenőrzés van. Ő már a legelsőnél fennakadt. A robbanóövét ugyan sikeresen eldugta, de azt nem tudta, hogy kést nem lehet bevinni a stadionba. A biztonsági őr pedig észrevette. Megkérdezte, hogy ez micsoda. Ha tud értelmes választ adni, akkor az előírás szerint el kell vennie a kést, és mivel volt érvényes jegye, be kell engedni. Ha annyit mond, hogy az apjától örökölte és mindig nála van, vagy pedig, hogy a sarki kebabárusnál soha nincs kés, és ott szokott gíroszt enni, akkor beengedik. De a terrorista összevissza beszélt, egy értelmes mondatot nem tudott kinyögni, erre a biztonsági őr azt mondta neki, hogy na, takarodj. És ennyi elég is volt neki, elkullogott.

A stadionon kívüli robbanásokat hallva a nézők a pályára menekültek. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

Aztán a stadiontól nem messze, ott, ahol senki nem volt, felrobbantotta magát. Az első hírek szerint szándékosan, esetleg szégyenében, de egy másik verzió szerint lehet, hogy megbotlott idegességében, elesett, és véletlenül robbant fel.

2015 nyarán, az Amszterdam-Párizs vonaton akart lövöldözni egy terrorista. De nem működött a Kalasnyikovja, a fülkében pedig három amerikai tengerészgyalogos ült, akik félig agyonverték. Később kiderült, hogy mindenfajta gyakorlat nélkül próbált használni egy gépfegyvert. Gyilkos fanatizmusa mellett ebben az esetben is feltűnő volt a terrorista ostobasága.

Az idén nyáron Brüsszelben robbantani készülő migráns azért lett gyanús a rendőröknek a főpályaudvaron, mert a robbanózsinórokat véletlenül kilógatta az inge alól, és látták, hogy drótok lógnak ki a férfiből. Agyonlőtték.

A Champs-Élysées-n szintén nyáron rendőröket felrobbantani akaró dzsihadista rosszul szerelte össze a robbanószerkezetet, végül csak ő halt meg.

Hamou Bentlatreche Forrás: Twitter

Hamou Bentlatreche, a párizsi katonákat elgázoló migráns, rendőrségi szakértők szerint a lehető legostobább menekülést választotta. A gázoláskor összetörte a kölcsönzői BMW-t, majd a félig roncs autóval elindult a legellenőrzöttebb autópályán, Calais felé. Aki az elmúlt években csak egyetlen egy francia híradót megnézett, az tudja, hogy egész Európában az A16-os autópályát ellenőrzik a leginkább, éppen a migránsáradat miatt.

Hamou Bentlatreche szétlőtt BMW-je az autópályán/ AFP PHOTO / Philippe HUGUEN Forrás: AFP/Philippe Huguen

A terroristák alacsony szellemi állapota, ha durván fogalmazunk, ostobasága természetesen nemhogy mentség, hanem riasztó körülmény.

Pascal Bruckner, a nagy francia író és filozófus a terroristák fanatizmusa, ostobasága és gyávasága apropóján azon elmélkedett, hogy a terror aljasságával párhuzamosan jelent meg a normális emberek bátorsága. Hogy elkezdtek nem áldozatként viselkedni. Németországban egy áruházban késelő, gyilkos terroristát székkel és botokkal vertek össze az utcán, amíg megjöttek a rendőrök, egy terhes nőt meggyilkoló migránst szintén Németországban egy autós elütött, vagyis nem hagyta elmenekülni. De Nizzában is bátran viselkedtek az emberek a teherautóval gyilkoló terroristával szemben.