Líbia kitiltotta az NGO-k mentőhajóit

bevándorló csónak EGYÉB TÁRGY éjszakai felvétel FOTÓ FOTÓTECHNIKA gumicsónak KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ migráns reflektor SZEMÉLY TÁJ TÁRGY tenger
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A líbiai hatóságok kitiltották az ország felségvizéről a nem kormányzati szervezetek, az NGO-k mentőhajóit.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ által elismert líbiai kormány kiterjesztette az úgynevezett tengeri mentési övezet határait. Eddig nagyjából 15 kilométerre állhattak meg a partoktól az NGO- hajók, ez most több, mint 100 kilométerre nőtt.

A haditengerészet szóvivője korábban azt mondta: az intézkedés "világos üzenet mindazok számára, akik nincsenek tekintettel Líbia szuverenitására, és nem mutatnak tiszteletet parti őrsége, illetve haditengerészete iránt". Hozzátette: kifejezetten azon NGO-kra vonatkozik ez a szabály, amelyek illegális bevándorlókat mentenek, és humanitárius akciókat akarnak végezni.

Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A líbiai döntés annak eredménye, hogy az NGO-hajókat azzal vádolták meg, hogy

együttműködnek az embercsempészekkel.

Az olasz ügyészség vizsgálata is azt mutatja, hogy a NGO-hajók a líbiai partok közvetlen közelében vették fel fedélzetükre a migránscsoportokat, amelyeket embercsempészek kísértek.

A korábbi olasz belügyminisztériumi adatok szerint a Földközi-tengeren nyolc NGO dolgozik. Közülük az Orvosok határok nélkül, a Jugend Rettet és a Sea Watch utasítja el továbbra is az olasz hatóságok eikai kódexét.

Olasz sajtóértesülések szerint az olasz kormány novembertől újabb szigorításra készül, a tengeri határok teljes lezárásával, hogy "egy gombostű se tudjon áthatolni" egészen a jövő tavasszal esedékes olasz parlamenti választásokig.