Október 22-én rendezik meg Szlovéniában az elnökválasztás első fordulóját - jelentette be pénteken Milan Brglez házelnök.

A jelöltek névsora 25 nappal a választások előtt lesz végleges

Milan Brglez, a miniszterelnök vezette Modern Közép Pártnak a (SMC) tagja nemleges választ adott azokra a médiaértesülésekre, hogy ő is indul az elnöki posztért.

Borut Pahor hivatalban lévő elnök mandátuma december 22-én jár le. Ő nemrég jelentette be, hogy ismét indul az elnökválasztáson, de nem a szociáldemokrata koalíció támogatásával, mint 2012-ben, hanem függetlenként. Politikai pártok támogatása nélkül az elnökjelölteknek 5000 aláírást kell összegyűjteniük az induláshoz, s ez kiváltható még 3 parlamenti képviselői és 3000 civil aláírással vagy 10 parlamenti képviselői aláírással.

Borut PahorForrás: AFP/Anadolu Agency/Kemal Zorlak

Közvélemény-kutatások szerint Borut Pahor egyelőre a legesélyesebb az elnöki posztra.

Eddig egyedül csak Milan Kucannak sikerült kétszer elnyernie az öt évig tartó államfői mandátumot, minkét esetben már az első körben győzött.

Az 53 éves politikus, aki korábban modellként is dolgozott, szívesen használja saját maga népszerűsítésére a közösségi oldalakat. Jelenleg éppen gyalog járja végig Szlovéniát. Az államfő a csodálatos táj megtekintése mellett találkozni akar azokkal az emberekkel is, akiktől támogatást vár. Az erről készült fotótokat pedig folyamatosan megosztja Twitter-oldalán.