Hatvan gyerek halála: nem fizetett a kórház, nem kapott oxigént

Vágólapra másolva!
A BBC News tájékoztatása szerint hatvan gyermek halt meg gyanús körülmények között egy indiai közkórházban. Névtelenséget kérő köztisztviselők szerint azért, mert a kórháznak nincs pénze oxigénre.
Vágólapra másolva!

A halálesetek egy ötnapos időszakban történtek hétfőn észak-indiában, Uttaar Pradesh állam Gorakhpur kerületben található Baba Raghav Das kórházban. Névtelenséget kérő köztisztviselők azt állítják: a tragikus eseményt az is magyarázhatja, hogy az intézmény elmaradt az oxigénpalackok árának kifizetésével, ezért a beszállítói csökkentette a korház kiszolgálását.

Azt Uttar Pradesh állam nyilvánosan megszólaló tisztviselői is elismerték, hogy volt fennakadás az oxigén ellátásban, de állították, hogy annak semmi köze a halálesetekhez.

Anil Kumar körzeti tisztviselő elmondta, hogy

Anil Kumár azt is megemlítette a sajtónak, hogy régiójuk az egyik legszegényebb Indiában, egyben olyan - rossz higiéniás körülményekre visszavezethető - betegségeknek is táptalaja, mint az agyvelőgyulladás, amely évente több száz halálesetet okoz.

Tény, hogy a kórházban rövid idő alatt elhunyt hatvan gyermek közül legtöbben az újszülött osztályon voltak, másik nagy százalékukat pedig agyvelőgyulladással kezelték.

Sidharth Nath Singh állami egészségügyi miniszter is elutasította, hogy a gyermekek oxigénhiány miatt haltak meg. Hangsúlyozta:

A helyi média szerint a kórházban jelenleg ápolt gyerekek rokonai felajánlották segítségüket az egészségügyi intézmény dolgozóinak a kézi lélegeztető készülékek működtetéséhez.